17.11.15

Exdirectius de Fukushima a judici amb càrrecs molt greus **



El Japó jutjarà els propers mesos tres exdirectius de l'empresa que opera la central nuclear de Fukushima per la seva responsabilitat en el pitjor accident nuclear dels últims trenta anys. La Fiscalia els acusa de no haver adoptat les mesures pertinents per evitar desastre i els responsabilitza de la mort de 44 persones i que 13 resultessin ferides en l'evacuació d'un hospital.
Un grup d'afectats de la catàstrofe nuclear [...] han aconseguit asseure al banc dels acusats l'empresa Tepco, que opera la central nuclear de Fukushima Daiichi, perquè responguin de les seves responsabilitats en aquell accident. És la primera ocasió en què es jutjarà algú per la seva responsabilitat en aquest accident.
El que era president de la companyia llavors [...] i els seus vicepresidents [...] hauran d'explicar per què no s'havien adoptat mesures de seguretat pertinents, malgrat que eren conscients que un accident d'aquesta mena podia tenir lloc a Fukushima.
Els fiscals que van acceptar les denúncies d'aquest grup d'afectats assenyalen que els tres responsables coneixien per endavant els riscos existents però no van actuar. Els exdirectius sabien que un tsunami amb onades de més de 10 metres podia afectar la planta, inundar els edificis dels reactors, provocar una pèrdua d'energia i causar l'explosió [...].
No obstant això, la cadena de televisió nipona [...] va avançar que argumentaran que desconeixien els riscos que podia comportar un tsunami com el de l'11 de març del 2011.
[...] l'expresident ja ha explicat en diverses ocasions que ell es va assabentar a posteriori que hi havia un estudi intern que evocava aquesta mena d'accidents. Va indicar que Tepco havia realitzat un estudi intern el 2008 amb la hipòtesi d'un accident amb un tsunami amb onades de 15,7 metres. "Però la difusió d'aquest informa es va quedar a la direcció de la divisió nuclear i no va arribar fins a mi".
[...] Suposa el final d'un llarg procés en el qual els demandants van recórrer a un comitè d'investigació judicial, després de veure rebutjades en dues ocasions les seves reclamacions. Es tracta d'un òrgan rarament utilitzat al Japó format per ciutadans, que el mes de juliol passat va donar la raó als demandants i va encarregar a la Fiscalia que presentés els càrrecs contra Tepco.
Isidre Ambrós, El Japó jutjarà tres exdirectius de Fukushima per negligència, La Vanguardia 1-03-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada