8.9.15

Gas Natural presenta un recurs per la cogeneració amb purins i també per l'eòlica*Gas Natural s’ha sumat a l’onada de recursos contra la nova regulació de les energies renovables, que al seu dia ja va recórrer Iberdrola i una quarantena d’empreses i institucions. La singularitat és que Gas Natural no qüestiona el model de retribucions de les renovables, sinó que se centra en dos punts molt concrets: el càlcul de la rendibilitat d’alguns parcs eòlics, principalment a Galícia, i ,sobretot, ataca el canvi de tractament de les instal·lacions de cogeneració dedicades al tractament de purins.
El tema dels purins és el que Gas Natural considera més preocupant, ja que entén que amb la nova regulació les instal·lacions entraran en pèrdues, amb la qual cosa la seva continuïtat és incerta, segons fonts de la companyia que presideix Salvador Gabarró. Gas Natural té inversions importants en aquesta classe d’instal·lacions, encara que sempre amb altres socis.
El grup ha presentat dos recursos contenciosos administratius davant la sala tercera del Tribunal Suprem a través de les seves filials Gas Natural Fenosa Renovables i Fenosa Wind. A diferència d’Iberdrola, Gas no ataca el canvi en si del sistema de primes, criticat  des de fa anys pel conseller delegat Rafael Villaseca.
Els recursos de Gas Natural van ser publicats ahir al BOE, juntament amb 15 més, entre els quals figura el de l'empresa paperera nòrdica Stora Enso, també afectada per les retallades en la cogeneració.
Els nous recursos se sumen als prop de quaranta ja admesos a tràmit pel Suprem, entre els quals destaquen el de l’associació d’empreses termosolars Protermosolar i el de l’associació de referència d’energies renovables, APPA. També han anat a la Justícia empreses com ENCE, Fotowatio, EDP Cogeneración i Sener, administracions, com la Junta d’Extremadura, i associacions, com la de fabricants de maons.
D’altra banda, el Suprem també ha admès un recurs de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, contra el reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions d’alta tensió.
D. Alvarez, Gas Natural s'afegeix als recursos contra les retallades a les renovables, La Vanguardia 19-09-2015.

L'esquema mostre el procés més general de transformar els purins líquids dissolts en grans quantitats d'aigua a un residu sec o molt més concentrat que permeti ser transportat lluny a un cost acceptable. Generalment s'utilitza el gas natural per evaporar l'aigua excessiva amb la calor residual de la generació elèctrica a partir del gas natural, procés conegut com cogeneració que vol indicar que enlloc de generar electricitat per una banda sense aprofitar l'energia tèrmica que s'origina i de produir calor per una altra banda per evaporar l'aigua, s'aprofita la calor residual de la generació elèctrica, estalviant el combustible que s'hauria consumit per evaporar l'aigua.

Hi ha discussió respecte si evaporar l'aigua dels purins es pot considerar un procés apropiat que mereixi primes quan els purins es poden aprofitar amb altres procediments molt menys consumidors d'energia.

 La retallada de les primes a la cogeneració ha fet inviable econòmicament el sistema descrit, i ha fet tancar les plantes que hi havia en funcionament a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada