16.8.15

Efectes sanitaris d'una mina d'urani*



(...) més de 140 persones han perdut el coneixement i han caigut en un coma profund durant hores, o fins i tot dies [a Kalatxi i Krasnohgorsk, al Kazakhstan]. (...)
Després de mesos d’investigació i anàlisi, els científics han trobat la causa d’aquest mal. (...9 aquesta ‘epidèmia de son’ la podrien haver originat les elevades concentracions a l’aire de monòxid de carboni procedent d’unes mines d’urani de l’època soviètica, avui abandonades i que són a prop de les dues poblacions.
(...) el director de l’Institut per a la Seguretat Radioactiva del Centre Nacional del Kazakhstan (...) va assenyalar que en algunes cases el nivell de radó i de monòxid de carboni era deu vegades superior la recomanat. Però no n’hi havia prou per explicar el fenomen. (...)
La gent de Kalatxi i Krasnohgorsk (...) quedava adormida fins i tot quan anava caminant o conduint. (...)
Les mines d’urani, considerades secretes durant el comunisme, es van tancar a començaments dels anys noranta, poc després de la independència del Kazakhstan. El mineral de l’estepa va deixar de tenir utilitat i Krasnohgorsk (...) es va convertir en una petita ciutat fantasma.
Gonzalo Aragonés, El poble que es quedava adormit, La Vanguardia 24-07-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada