20.7.15

Exposició de REE per aconseguir l'acceptació social de la MAT*



Red Eléctrica de España (REE) vol que ho sapiguem, perquè en siguem conscients i gastem menys, però també perquè entenguem que la seguretat de subministrament elèctric té uns "peatges" que s’han d’acceptar. I si ho comencem a entendre de joves, millor. Per aquest motiu des del 2010 tenen una exposició itinerant anomenada "Una autopista darrere l’endoll" que intenta explicar de manera molt pedagògica com funciona el sistema elèctric espanyol, i està pensada, sobretot, per a alumnes de secundària. Aquesta exposició ja ha passat per Granada, Logronyo, Valladolid, Las Palmas, Sevilla i Mèrida, i ara ha arribat a Terrassa, concretament al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on s’estarà fins al novembre d’aquest any.
REE és una de les empreses més grans de l’Estat –privada, però amb una important participació pública–, i té el monopoli de les infraestructures de transport d’energia. En els últims temps s’ha trobat amb molts entrebancs per construir les seves torres i subestacions: oposició de veïns i d’ecologistes, i enganxades amb la teranyina burocràtica dels ajuntaments. Fins fa un temps REE feia servir el comodí de la declaració d’interès públic que li signava el govern espanyol de torn per expropiar aquells amb qui no arribava a cap acord. Es va guanyar molta mala fama, i per això ha decidit canviar d’estratègia. Més diàleg i més esperit didàctic.
(...) L’exposició tampoc explica, com defensen algunes persones, que també hi hauria la possibilitat de generar energia de manera més pròxima, més emmallada al territori, per evitar aquestes grans "autopistes".
(...) A poc a poc anem arribant al nucli ideològic de la mostra. (...) L'ombra de la MAT per Collcerola plana perla sala, però no s'explica (...).
La mostra també lloa les bondats de la interconnexió elèctrica amb França, i tots els beneficis que reporta. Hi ha un apartat específic per al túnel del Pertús, inaugurat fa pocs mesos, que és subterrani perquè la UE els hi va obligar, molt a desgrat de REE.
(...) "Una autopista darrera l’endoll" ha sigut premiada per la Comissió Europea com una de les cinc millors pràctiques per “millorar la comprensió de la necessitat de desenvolupar instal·lacions de transport d’electricitat i per afavorir la seva acceptació social”, diu la nota de premsa. Quedem-nos amb la paraula clau: “acceptació social".
Albert Solé, Una exposició per aconseguir l'"acceptació social" de al MAT, Ara 8-06-2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada