15.5.15

Negociar amb kWh, kW i dades

Les dades s’han convertit en l’objecte de desig més preuat per a la majoria de sectors de l’economia, i l’energia no és una excepció. El comptador intel·ligent [digital], que aporta informació sobre el consum elèctric i el rastre que deixa sobre els nostres hàbits diaris. La gestió d’aquestes dades, però, no és un mercat per a tots, sinó un tresor que ha acabat en mans de distribuïdores elèctriques com Endesa  i de comercialitzadores. Un informe encarregat per l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) i elaborat per l’especialista en xarxes elèctriques intel·ligents i director de Smartgrid.cat, Pep Salas, posa el debat sobre la taula.
¿I is els consumidors poguessin decidir el seu consentiment a qui cedeixen la informació del seu consum energètic? Què passaria si els destinataris no fossin només comercialitzadores? El que proposa l’informe és que les dades es puguin gestionar a través d’un operador independent.
La Comissió Europea ha prioritzat en els seves últimes directives que l’accés a les dades també es pugui fer per la via de tercers.
Espanya va decidir adoptar el sistema de comptadors de manera prematura i encara no en treu gaire profit. És paer això que l’informe de l’Acco proposa que es pugui convertir en una porta a nous models de negoci.
Durant el Mobile World Congress, Telefònica ja va presentar una proposta en aquest sentit que el mercat encara no ha digerit del tot, vol que els clients puguin gestionar les dades que generen a través dels seus serveis i oferir-les a tercers a canvi d’ofertes o beneficis.
Paula Solanas, Setge al monopoli de dades d’Endesa, Ara, 8-05-2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada