7.5.15

Les renovables a Espanya: rectificació o ajustar-se a la UE?



El Ministeri d’Indústria (...) va advocar ahir per construir noves plantes de renovables a Espanya., encara que “amb cap”, és a dir, amb menys cost per al consumidor.
Aquesta afirmació en certa mesura suposa aixecar la moratòria, ja que l’eliminació d’ajuts a les noves plantes n’havia frenat el desenvolupament. Per exemple, l’any passat només es van instal·lar 27 megawats eòlics a Espanya (...). A més, la banca va tancar l’aixeta a aquest tipus d’inversió davant la falta d’incentius. Per complir amb els objectius del 20-20-20, Espanya necessita entre 4.533 i 6.473 MW eòlics. El Govern central ha preparat un esborrany de reial decret en què e3s fixa que se subhastaran 500 MW eòlics i uns 200 MW de biomassa. (...) aquest document no fixa dates, ni metodologia. Però sí que explica que hi haurà “algun dret a incentiu”. És a dir, a la pràctica obre la porta a afer que les noves plantes tinguin algun tipus de prima. Segons Nadal, “cal introduir renovables a la Península, on tenim capacitat de guanyar eficiència, com en la renovació d’equip, o on es pot fomentar, com la biomassa.
Indústria calcula que instal·lar aquests 500 MW eòlics suposaria uns 21 milions d’euros. Això es tradueix a aplicar un rinv (retribució a la inversió) de 40.000 euros per MW. Segons la patronal eòlica, AEE,”aquesta xifra és al voltant d’un 60% inferior a la dels parcs eòlics instal·lats entre els 2013 i el 2014, ja amb la reforma energètica en vigor. (...) El nou reial decret es troba en fase d’al·legacions, (...) “una vegada més” no es compta amb la indústria per redactar la normativa.
Conchi Lafraya, Industria aixecarà la moratòria de les renovables, La Vanguardia 22-04-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada