13.4.15

Les tres xemeneies de Sant Adrià



Jugada d'Endesa
Endesa ha anunciat públicament que ha notificat a l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs la seva decisió de cedir-li gratuïtament les tres xemeneies i la nau de turbines a l'antiga central tèrmica perquè es destinis als usos públics "que se'ls vulgui donar". La decisió va ser comunicada a través del registre municipal del Consistori dimarts passat, 29 de març, dos dies abans que el govern municipal adrianenc procedís a aprovar la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL) per a les emblemàtiques construccions. [...]
El mateix Ajuntament, segons fonts municipals, s'ha mostrat sorprès per la decisió, que desconeixien i que en cap cas no s'h ratificat oficialment, ja que la patit un retard inexplicable a les oficines de l'administració local i del Consistori del Besòs. aquesta donació, que segons Endesa és "anticipada i gratuïta" es proposa en el marc de l'operació urbanística que defineix el desenvolupament del front litoral del municipi i l'àrea del Besòs [...]
Si bé Endesa admet que la seva intenció era procedir a la demolició, per a la qual havien presentat diverses peticions de llicències a l'ajuntament que sempre havien estat denegades, comparteixen els arguments que donen suport a la preservació de les instal·lacions a través d'un BCIL. Amb això, la companyia renuncia als beneficis que hauria pogut obtenir de la venda de les antigues instal·lacions, una xifra que es mou al voltants dels 100 milions d'euros. Però amb la cessió l'empresa s'estalvia els 400.000 euros anuals que assegura que li costa mantenir les moles de formigó en desús.
Fede Cedó, Endesa cedeix les tres xemeneies a Sant Adrià, La Vanguardia 2-04-2016.

Desconcert i superació de les possibilitats
La pressió ha fet efecte sobre Endesa, però la seva reacció ha agafat per sorpresa ells agents implicats en la reivindicació de les tres xemeneies de Sant Adrià del Besòs. Amb la cessió, l'elèctrica, que en principi era partidària de demolir-les, es desprèn dels edificis de l'antiga central tèrmica -que no dels terrenys- i traspassa la responsabilitat als que la reclamaven que es conservessin. Un moviment que es torna un maldecap per al Consistori. Acatar la cessió suposa assumir les despeses de manteniment de la infraestructura, que segons l'empresa pugen a 400.000 euros anuals.
L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, temorós del cost de sumar al patrimoni local els estructures de els tres xemeneies, es declara partidari que sigui la companyia qui es faci càrrec del manteniment, tal com estava previst en la declaració de les instal·lacions com a bé cultural d'interès local aprovada en l'últim ple. "Que Barcelona comenci a tiri del carro, al·ludint al "pla Collau", el gran projecte de transformació del litoral metropolità nord que va aprovar l'alcaldessa de Barcelona i l'epicentre del qual era precisament la tèrmica del litoral.
[...] el procés de participació ciutadana aquests dies està arribant al tram final. "En la primera consulta va quedar clar que les tres xemeneies no havien de suposar una càrrega sobre l'economia municipal", adverteix, assenyalant el que, a parer seu, és la incongruència de "cedir una instal·lació i continuar mantenint la propietat dels terrenys", per la qual cosa no descarta la possibilitat de renunciar a la cessió, segons el dictamen que surti de l'"anàlisi dels serveis jurídics" i posteriorment dels serveis tècnics [...].
Per la seva banda, la principal entitat reivindicativa per preservar les tres xemeneies, la plataforma  que porta el mateix nom, lloa la cessió gratuïta d'Endessa, però no s'està d'expressar dubtes, especialment centrats en la titularitat dels terrenys. En la mateixa línia critica [...] que això comporti estalviar-se el manteniment quan és una empresa que obté beneficis [...].
Fede Cedó, Un regal que surt car, La Vanguardia 5-04-2016.

Resultat: traspàs d'una patata molt calenta
Endesa evita valorar la problemàtica generada després de la cessió de les tres xemeneies i la central tèrmica. La companyia traspassa la responsabilitat a l'Ajuntament de Sant Adrià, que considera que havia d'haver analitzat els costos de manutenció abans d'impulsar la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL). Des de l'empresa tampoc no valoren els supòsit d'una renúncia a la cessió, per no polemitzar sobre hipòtesis "sense un pronunciament oficial. [...] L'elèctrica surt al pas de les crítiques de la plataforma ciutadana i interpreta que impulsar una declaració de BCIL sense tenir en compte l'opinió de la propietat era molt arriscat.
Fede Cedó, Endesa traspassa a l'Ajuntament la responsabilitat de les tres xemeneies, Vanguardia 6-04-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada