3.11.14

Rèquiem a les renovables a Espanya***



El Govern espanyol  va aconseguir ahir garanties que el compliment dels nous objectius europeus de retallades d'emissions de CO2, foment de les energies renovables i l'eficiència energètica, no suposarà una càrrega per a l'economia espanyola. En la seva condició d'"illa energètica", Espanya tindrà menys obligacions que altres països a l'hora d'estimular l'ús de renovables (...). El Govern confia que obtindrà més permisos d'emissió de CO2 de franc per a la seva indústria, de manera que la seva part de la factura del pla climàtic europeu del 2020 al 2030 es reduirà.
"Per primera vegada s'ha reconegut que les zones més aïllades dl mercat interior de l'energia tenen dificultats addicionals a l'hora de complir els objectius mediambientals", va celebrar el president del Govern espanyols, Mariano Rajoy (...). La Unió ha decidit que el 2030 el 27% de la seva electricitat ha de venir de fonts d'energies renovables. L'objectiu només és vinculant a nivell europeu, no nacional, i Espanya ha obtingut butlla europea per no elevar l'ambició de les polítiques actuals.
Les conclusions de l cimera (...) afirmen que "els estats membres podran fixar la seva planificació en funció del seu grau d'interconnexions. és la primera vegada -va recalcar- que aquesta relació entre interconnexions i ambició mediambiental s'estableix en unes conclusions del Consell Europeu". (...) El Govern va assegurar que la UE compensarà els costos diferencials" de les illes energètiques (compensar els fluxos intermitents d'energia és més car i complicat en un mercat petit) amb "un assignació de drets gratuïts més gran d'emissió de CO2.
L'objectiu polític de la UE, tot i això, és resoldre les situacions d'aïllament energètic d'Espanya i Portugal, el Bàltic o les illes de Xipre i Malta. Els governs europeus han acordat augmentar tant la pressió política om els mitjans financers per construir interconnexions elèctriques que reforcin la sobirania energètica de l UE, assumpte que ha cobrat especial rellevància arran de la crisi amb Rússia. El nou objectiu per al 2030 és disposar d'interconnexions equivalents al 15% de la potència instal·lada, davant la meta actual del 10% (i el 2,4% d'interconnexió real entre Espanya i França).
Beatriz Navarro, Espanya aconsegueix que la UE li rebaixi la quota de reducció d'emissions de CO2, La Vanguardia, 28-10-2014.

Al damunt de fer les coses tard, el Govern espanyol aconsegueix privilegis. Uns privilegis poc encertats, ja que la disponibilitat de fonts renovables (hidràulica, eòlica, solar...) i la distribució del parc de generació elèctrica (per tecnologia i per geografia) poden ser molt més importants per a l'economia que la potència d'interconnexió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada