15.10.11

Vendetta político-energètica a Ucraïna

El magistrat va sentenciar que l’excap del Govern [Iúlia Timoixenko] s’havia excedit en les competències i havia causat al país unes pèrdues de (...) (140 milions d’euros) quan va ordenar a la companyia estatal del gas que firmés un contracte de compravenda de gas amb Rússia. (...)
A més dels set anys de presó, Timoixenko haurà de compensar l’Estat, així que se li embargarà l’habitatge. Complirà tres anys més d’inhabilitació.
Aquest judici, (...) ha causat un rebuig internacional. El principal motiu és que s’ha encausat un antic cap de Govern per una decisió que va prendre durant el seu mandat, sense que hi haguessin indicis de corrupció.
(...) La sentència d’ahir impedeix que ‘la Dama de Ferro’ ucraïnesa participi en les eleccions parlamentàries del 2012 i en les presidencials del 2015.
(...) El Ministeri d’Exteriors de Rússia (...) creu que aquest judici respon a altres interessos que als de la justícia: “L’acord de gas en qüestió es va elaborar en estricte compliment de les lleis de Rússia i Ucraïna, així com de les normes internacionals. No podem deixar de notar un evident rerefons antirús”. Des de fa un any Kiev intenta cancel·lar el contracte i firmar-ne un de nou. Però Moscú s’hi nega.
Gonzalo Aragonés / Carol Pérez San Gregorio, Set anys de presó per a Timoixenko per haver ordenat un acord energètic, La Vanguardia 12-10-2011.

El poble ucraïnès va començar a anomenar Iúlia Timoixenko ‘Princesa del Gas’ quan, ssent ministra d’Energia, va intentar canviar un sector dominat per la corrupció. (...) El 2010 va perdre les eleccions presidencials davant Ianukóvitx. Poc després, la Fiscalia la va acusar de malversació e fons públics, i el maig del 2011, d’abús de poder.
‘La Princesa del Gas’, La Vanguardia 12-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada