16.9.11

Retall de les renovables per eixugar el dèficit de Tarifa?

El dèficit de tarifa (diferència entre els ingressos i els costos reconeguts en el sistema elèctric) segueix el seu imparable ascens, tot i les mesures del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero per contenir, com ara l'augment de les tarifes regulades. Per això, la presidenta de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), María Teresa Costa, ha proposat diverses mesures addicionals per aturar-lo. I, entre elles, Costa no descarta una moratòria al desenvolupament de les energies renovables com a mesura per tallar, ja que el 2012 arribarà 24.000 milions d'euros en termes acumulats segons previsions de la CNE. Alhora, Luis Atienza, president de Red Eléctrica, contempla beneficis per al sistema elèctric espanyol en la decisió del Govern de Angela Merkel d'abandonar l'energia nuclear l'any 2022. Per això, segons Atienza, convindrà incidir en les interconnexions elèctriques amb Europa, a través de França, per donar sortida als excedents de generació que té el sistema elèctric espanyol.
Durant la seva intervenció en unes jornades organitzades per IESE i PwC, Costa va apel·lar a "evitar que el dèficit afecti els mercats, a la prima de risc del país i l'accés al crèdit del conjunt de les empreses del sector", de manera que va citar algunes mesures per corregir el desajust.
Entre elles, va al·ludir a la possibilitat de destinar part de les subhastes de CO2 a compensar els costos extraordinaris del règim especial o la realització d'auditories periòdiques sobre costos regulats, així com la creació de subhastes per retribuir nova capacitat renovable. "No descarto el cas d'una moratòria en el cas de les renovables", va afirmar.
Costa també va assenyalar que les col·locacions del dèficit en els mercats de deute s'han realitzat "no sense certa dificultat" i ha advertit que "acabarà sent necessari que el Fons d'Amortització del Deute Elèctric (FADE) refinanci seu deute mitjançant noves emissions amb aval de l'Estat".
Mentrestant, ha indicat, els tipus d'interès als que es col loca el deute són "entre cinc i sis vegades superiors" a l'aplicat per les elèctriques per finançar el deute elèctrica, de manera que "les anualitats" d'aquest passiu s'estan convertint en un "cost significatiu" per als consumidors.
"La titulització està suposant uns majors costos financers que hauran de pagar el consumidor a través de la tarifa d'accés" i "aquesta solució ha resultat més cara que la d'incorporar la deute elèctrica als pressupostos generals de l'Estat (PGE)", va afirmar.
D'altra banda, Costa ha advertit del "insuficient grau de competència" del que té el mercat domèstic de l'electricitat i ha lamentat que "les quotes de mercat de les empreses ja establertes no presentin variacions des de l'inici de la liberalització". "Els consumidors tenen poques ofertes, que quan hi ha tot just corresponen a serveis duals de gas i llum", ha assenyalat.
Costa (CNE) plantea una moratoria en las energías renovables para enjugar el déficit, CapitalMadrid, 1-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada