10.9.11

Naoto Kan s’explica: el vent va evitar l’enfonsament del Japó*

L’ex primer ministre japonès, Naoto Kan, ha reconegut que l’accident nuclear de la central de Fukushima va estar a punt de causar una catàstrofe majúscula i de provocar l’enfonsament del Japó. El Govern nipó va estudiar els primers dies de la crisi l’evacuació de Tòquio, una possibilitat que el mateix Kan ha considerat que hagués estat impossible de dur a la pràctica.
(...) Aquesta eventualitat es va considerar en el cas que els vents haguessin portat el núvol radioactiu cap a la capital en lloc de desplaçar-lo cap el nord. “Vam estudiar plans d’evacuació per a àrees situades a 100, 200 i 300 quilòmetres al voltant de la central, que inclou la regió de Tòquio” (...).
(...) “Hauria estat necessari evacuar uns 30 milions de persones, cosa que hauria estat impossible” (...) “El Japó no ho hauria suportat. Hauria estat l’ensorrament del país”. (...)
Kan reconeix també (...) que l’envergadura del desastre els va superar i “no vam saber reaccionar de la forma adequada”. (...) lamenta que Tepco (...) no el va mantenir al corrent de l’evolució de la situació les primeres hores.
De tota manera, l’expremier va precisar que si Tepco s’hagués retirat de Fukushima, com va estar a punt de fer en un determinat moment, “potser ja no hi hauria ningú ara a Tòquio i la radioactivitat seria desenes de vegades superior a la de Txernòbil”.
Isidre Ambrós, El Govern japonès va estudiar evacuar Tòquio per l’accident de Fukushima, La Vanguardia 7-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada