27.9.11

La darrera estocada del ministre Miquel Sebastián al sector eòlic*

Sembla fet amb traïdoria: ja no l’afectarà el que passi a partir d’ara. Quina deu ser la motivació oculta d’aquesta decisió?

Els empresaris del sector eòlic treuen foc pels queixals amb el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. La nova proposta de retribució que ha presentat per remunerar la producció d'energia d'origen eòlic a partir del 2012 ha fet desenterrar la destral de guerra a aquest sector empresarial.
El Ministeri d'Indústria ha proposat a la Comissió Nacional d'Energia una dràstica retallada de la retribució (primes) als productors eòlics (que aquests reben en compensació per la producció d'energia autòctona i neta exempta d'emissions que causin escalfament). L'Associación Empresarial Eólica i la ‘Fundación Renovables’ assenyala que la retallada de les primes poden comportar una massiva destrucció d'ocupació en el sector eòlic, que podria arribar a 15.000 persones. "El més greu és que el Govern està actuant en temps de descompte, i hipotecant el futur d'aquest sector. El millor que podria fer Sebastià és no tocar res".
"Infumable". Aquest és l'adjectiu més suau amb el qual els empresaris al·ludeixen al pla del ministre Sebastián. La proposta llançada pel Ministeri preveu un canvi en l'actual regulació, de manera que els promotors l'energia eòlica tindrien dret a percebre la retribució (prima) de l'electricitat verda només 12 anys, en lloc de 20 anys, com ara. A més, els molins només tindrien una retribució limitada en el temps, concretament cenyida a 1.500 hores de funcionament a l'any, quan els aerogeneradors solen treballar unes 2.100 hores l'any. Així mateix, es baixarà la retribució mínima garantida (sòl en l'argot), que passaria de 72 euros el MWhora a 55 euros el MWhora de producció.
L'esborrany de reial decret representaria una rebaixa del 40% sobre la retribució actual per a les instal·lacions posteriors a 2013. Ara, els productors d'energia renovable, com els eòlics, solen cobrar com a retribució una prima més el preu del "pool": és a dir, la quantitat fixa comú que cobren els altres productors.
Pla al ralentí
L'esborrany de reial decret estableix un camí d'instal·lació de 1.400 MW eòlics anuals per complir els objectius de 35.000 MW previstos en el Pla d'Energies Renovables (PER) al període 2011-20. Però la remuneració mínima serà revisable anualment pel Govern. Per això, el sector considera que, sota les condicions econòmiques propostes, aquests objectius no podran aconseguir perquè no es garantirà una rendibilitat raonable dels projectes, de manera que la instal·lació dels parcs serà inviable. Les empreses i sectors consultats estimen que la proposta enviada a la Comissió Nacional de l'Energia tindria un efecte similar a una moratòria de facto de cara als propers anys.
Fonts del sector eòlic es mostren molt crítics amb el ministre Sebastián, doncs estimen que amb la nova normativa s'està aplanant el camí futur o afavorint de fet a les empreses del sector elèctric tradicional (gas de cicle combinat, carbó i nuclears), mentre posen barreres que impedirien fer un nou salt a aquesta font de producció neta, en ascens aquests anys (ja aporta el 16% de l'electricitat).
Els experts consultats creuen que la nova normativa impedirà el desenvolupament de l'energia eòlica a Espanya, i obligarà a les empreses a sortir a l'exterior com a única opció. "Creiem que no s’instal·laran nous parcs, amb comptades excepcions", diuen les mateixes fonts.
Enuig monumental
L'enuig és tal que l'Associació Empresarial Eòlica ha decidit no negociar amb el Govern aquesta proposta, per considerar-la "un insult".
"La proposta regulatòria està molt allunyada de la debatuda durant les negociacions entre el sector i el Ministeri d'Indústria, i és inacceptable tant en termes de model com pel que fa a les condicions econòmiques", diu l'Associació Empresarial Eòlica. El sector considera que, si la nova normativa tira endavant, tindrà serioses conseqüències, i "comportarà la pèrdua de milers de llocs de treball, la deslocalització de fàbriques, la destrucció de teixit industrial, la pèrdua de confiança dels inversors nacionals i estrangers". Per això, reclama al Govern que reconsideri la seva postura.
Primes variables
Els experts consultats qüestionen sobretot el cambi de model. De fet s'estableix un sistema de primes variables en el temps pel qual aquestes es rebaixarien automàticament per a tots els parcs construïts sota el paraigua de la nova regulació si es superessin les quotes anuals fixats. Tant el sector com els bancs consultats per l'Associació Empresarial Eòlica (AEE) consideren que amb aquest model "no hauria accés possible al finançament, ja que introduiria tanta volatilitat en la retribució que impediria calcular la rendibilitat d'un parc durant tota la seva vida útil ".
Malgrat la insistència del sector, Indústria ha decidit no incentivar la repotenciació dels parcs eòlics, és a dir, la substitució d'aerogeneradors antics per altres més moderns en els parcs que estan en els millors emplaçaments. "I tampoc s'aporten solucions a problemes pendents, com són els parcs inscrits en el registre de preassignació que tenen problemes per ser construïts abans de la data límit d'inscripció (el 31 de desembre de 2012)", diu. Aquests problemes són imputables no als promotors, sinó que sovint es deuen als canvis aprovats pel mateix Govern sobre les Infraestructures de Xarxa.
Un sector amb 30.000 persones
El sector considera que, si aquesta proposta surt endavant en les condicions en què ha estat enviada a la Comissió Nacional d'Energia pel tràmit d'urgència, s'obrirà un dels pitjors escenaris possibles per al sector eòlic, que dóna feina a més de 30.000 persones, suposa un 0,34% del PIB, exporta tecnologia per més de 2.000 milions d'euros i estalvia importacions de combustibles fòssils per 1.500 milions d'euros a l'any, entre altres coses. "El govern està jugant amb tot un sector, i condemnant el seu futur. El millor que podria fer és deixar les coses com estan", sentencia Javier García Breva.
Antonio Cerrillo, El recorte de ayudas a la eólica amenaza 15.000 empleos
La Vanguardia 23-09-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada