13.9.11

Els orígens de l’energia nuclear a Espanya*

És un misteri que es grans historiadors de prestigi del franquisme hagin oblidat una qüestió tan important com que Franco va introduir l’energia atòmica a Espanya.
[Quines evidències hi ha que Franco volgués la bomba atòmica?] Les declaracions dels seus ministres i alts càrrecs de la junta d’energia nuclear [JEN] i el fet que estigués formada pràcticament tota per militars. Franco va aconseguir plutoni militar dels reactors experimentals que es van construir i de la central nuclear de Vandellòs I, que va ser gestionada amb el general De Gaulle. L’empresa explotadora, Hifrensa [Hispano Francesa de Energía Nuclear S.A.] , va rebre uns beneficis fiscals i uns ajuts financers extraordinaris.
[I què va passar amb l’estoc de plutoni del franquisme?] No se sap si es va reciclar, si es va vendre al mercat negre... La transició democràtica no ho va voler investigar (...). Però hi va haver tràfic de plutoni militar; el franquisme se’n va desempallegar.
[Com de prop hi va estar, d’aconseguir la bomba?] No es va aconseguir per la pressió americana. Els Estats Units van donar suport científic, tecnològic i financer al franquisme. Els americans van ajudar a la nuclearització d’Espanya, però quan va arribar el moment en què Franco ve decidir entrar en el club atòmic i fer la primera prova nuclear al Sàhara, els EUA s’hi van negar rotundament. La banca americana va fer el gran negoci.
[Vol dir que Franco es va deixar entabanar pels Estats Units?] Els serveis d’intel·ligència americans van enganyar els del franquisme. Franco i, sobretot, Carrero Blanco, que tenia una obsessió perquè Espanya disposés d’un submarí atòmic, es an deixar entabanar pels americans.
[Quin paper hi va tenir l’URSS?] Com és possible que l’oposició antifranquista no denunciés el contracte del segle entre l’empresa d’urani espanyola, Enusa, i la multinacional soviètica Techsnavexport soviètica per rebre urani altament enriquit?. (...) Franco va aconseguir que Espanya es nuclearitzés amb la connivència de sectors de la burgesia catalana de l’època.
[Quina herència ens n’ha quedat?] Els residus de Vandellòs que han de tornar de França, no hi haurien anat si no haguessin tingut interès militar. El plutoni militar de Vandellòs I va servir per fabricar bombes per les proves atòmiques a la Polinèsia. Ara els residus [que ja no contenen plutoni] han de tornar i són un problema.
Emili Bella, entrevista a Santiago Vilanova, “Ascó i Vandellòs són el nostre Valle de los Caídos”, El Punt Avui, 8-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada