20.9.11

El cas Repsol-Sacyr-Pemex-La Caixa (2)*


Comprar tecnologia punta a preu de ganga
El grup petrolier Pemex ha doblat la seva participació a Repsol (fins al 9,5%) amb una intenció ben clara: accedir a la tecnologia de la petroliera espanyola per explorar en aigües profundes, (...) per exemple, del programa d’interpretació de dades sísmiques denominat Calidoscopi, creat el 2007, i que processa informació 15 vegades més de pressa que altres tecnologies. Aquest programa el van desenvolupar al seu dia la Universitat de stanford, IBM i el Centre de supercomputació de Barcelona (UPC).
(...) La clau es troba en el fet que la companyia presidida per Antoni Brufau ha tingut en els últims anys molt èxit en el camp de l’exploració, cosa que la contribuït a fer que la seva taxa de reemplaçament el 2010 haig estat del 131%, mentre que la del grup mexicà es quedarà aquest exercici en el 80%.
Experts en el sector petrolier citen actuacions com d’”espionatge industrial”. I segons les modificacions introduïdes en la llei d’Economia Sostenible també rau en l’àmbit de la CNE el fet d’investigar aquest tipus d’actuacions, encara que no es tracti de negoci regulat però que afecti les reserves estratègiques del país.
Un dels arguments que més defensa Pemex és que amb una operació d’uns 1.123 milions per la compra del 4,62% “aconseguirà manar com si en tingués quasi un 30%”. Pemex podrà “exercir prou influència per incidir en decisions” d’una petroliera sense necessitat de comprar al menys el 50% (...).
El matrimoni de conveniència Sacyr-Pemex s’ha quedat amb un 29,51% del capital, percentatge límit per no veure’s obligat a llançar una opa (...).
D’altra banda, el president de Mèxic (...) va fer una remodelació del seu gabinet divendres passat [9 de setembre], que afecta el tema Pemex-Sacyr-Repsol. El secretari d’Hisenda (...) (que va autoritzar l’endeutament ), ha estat substituït pel secretari d’Energia, (...) un dels artífex de l’operació. El nou secretari d’Energia (...) era el director de Pemex Gas.
Conchi Lafraya, Pemex pretén aconseguir la tecnologia de Repsol, La Vanguardia 13-09-2011.

Incomprensible actuació política del Govern espanyol en aquest afer
El Congrés de Mèxic ha sol·licitat una compareixença del director general de la petroliera Pemex (...) perquè expliqui els objectius, beneficis i implicacions que busca aquest grup mexicà duplicant la participació a Repsol.
Aquesta sol·licitud se suma a la que va aprovar el Senat mexicà la setmana passada, en el sentit que el Ministeri d’Hisenda expliqui per què va autoritzar l’endeutament. A aquestes dues peticions s’ha d’afegir la iniciativa que els consellers professionals de la petroliera van presentar perquè la transició no havia passat pel màxim òrgan de control de la companyia. Com que és 100% de l’Estat mexicà, Pemex no disposa d’autonomia fiscal, i el pressupost i el sostre d’endeutament han de rebre el vistiplau del Congrés de Mèxic.
La presidenta de l’òrgan legislatiu (...) va assenyalar que “l’executiu de Pemex ha d’informar els legisladors d’accions en companyies estrangeres, així com l’endeutament que ha registrat, ja que l’operació s’ha fet amb poca transparència”.
Aquestes actuacions contrasten mba la manca de debat polític que l’operació ha generat a Espanya. (...) per part del Govern només s’hi ha manifestat públicament, i a favor, el ministre d’Indústria, Miguel Sebastián.
A la CNE sí que hi ha hagut discrepàncies entre els set membres del consell. Hi ha cinc consellers vinculats al PSOE-PSC, un a CiU i un al PNB. Segons fonts properes a l’organisme regulador, els consellers vinculats al PSOE estan dividits respecte si l’organisme ha d’obrir expedient per estudiar el cas.
(...) Pemex va contractar un instrument financer, anomenar ‘collar’, per cobrir pèrdues durant tres anys amb HSBC, Natixis i Crèdit Agricole. Precisament aquest banc francès és un dels creditors principals de Sacyr i també va finançar part de 4.62%.
C. Lafraya / E. Sabartés, El Congrés de Mèxic demana explicacions a Pemex, La Vanguardia 15-09-2011.

El ‘galimaties’ del cas, només és d’aquest cas?
Si la resposta a la pregunta del titular és ‘No’, com pot ser que a la CNMV passin coses així?

El grup paraestatal Pemex va infringir la llei del mercat de valors a l’hora d’incrementar la seva participació a la petrolera Repsol fins la 9,5%. Els diferents annexos que des del passat 30 d’agost i fins ahir han anat apareixent i desapareixent del registre de la CNMV en donen fe.
El grup mexicà i les entitats financeres que el van ajudar a duplicar el seu paquet es van saltar la legislació espanyola des de diversos punts de vista; van oferir al mercat informació confusa; van comunicar alguns dels seus actes fora de termini, i no en detallen l’operació.
En primer lloc, va oferir informació errònia. Això queda patent, per exemple, a l’annex 1 enviat per Crèdit Agrícola, del qual hi havia quatre versions, però ahir mateix en va desaparèixer del registre oficial de l’organisme regulador una que el dia anterior sí que es  veure.
El banc francès, un dels creditors principals de Sacyr ( va ser denunciat el 2008 per la CNMV francesa davant els tribunals per fer operacions irregulars per ajudar Sacyr a aconseguir Eiffage) (...).
Pemex i Sacyr van registrar que sumen el 20% del capital el 6 de setembre, quan en realitat ja superaven el 25% del capital. Ells mateixos es desmenteixen en una nota posterior.
(...) la CNMV ha substituït i eliminat certificats al seu registre. Però encara s’ha anat més enllà, ja que ha substituït una nota per una altra, amb segells de registres anteriors.
(...) Les notificacions successives de la CNMV es poden definir com un ‘galimaties’, ja que resulta gairebé impossible seguir els passos fets per Pemex per falta de transparència.
Conchi Lafraya, Pemex infringeix la llei de valors en l’assalt a Repsol, La Vanguardia 16-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada