3.4.11

L’aigua altament radioactiva arriba al mar


Els pitjors temors s’han confirmat. La companyia Tepco (...) va confirmar la filtració al mar d’aigua amb alts nivells de radioactivitat procedent del segon reactor. (...)
“(...) els operaris de la companyia van observar com el líquid es filtrava a través d’una escletxa d’uns vint centímetres en el mur d’una fossa pròxima al reactor número dos (...)”.
(...) vessar ciment en l’escletxa i segellar així l’escletxa existent en la fossa (...) [és] tot i això una tasca que no es preveu fàcil, ja que la fossa, d’uns dos metres de profunditat, conté cables elèctrics i és molt a prop de la presa d’aigua del reactor número dos, el qual com l’u i el tres, té diverses àrees negades amb aigua radioactiva.
Aquesta troballa ha encès noves alarmes en l’Agència de Seguritat Nuclear de Japó. Els responsables d’aquest organismes no descarten que el terratrèmol (...) hagi produït altres esquerdes en la planta de Fukushima Daiichi i hi hagi més filtracions de líquid contaminat al mar.
Davant d’aquesta eventualitat han ordenat a Tepco que realitzi noves probes en aigües costaneres per avaluar la possible presència de materials radioactius. (...)
Mentre tant (...) treballadors i experts estudien les possibles alternatives per emmagatzemar l’aigua radioactiva.
Entre les opcions que es consideren hi ha la utilització d’una illa artificial flotant que donaria cabuda a 10.000 de les prop de 13.000 tones d’aigua contaminada que s’han detectat en els instal·lacions (...).
(...) els bombers i soldats que s’esforcen per refrigerar els reactors (...) són conscients que segurament pagaran amb la seva vida la dura tasca que estan duent a terme.
Isidre Ambrós, Fufkushima se agrieta, La Vanguardia 3 abril 2011.

És incomprensible que no s’hagués previst què passaria amb l’aigua que s’abocava sobre la central. S'havia d’evaporar (aportant elements radioactius a l’atmosfera), anar al subsòl o al mar. Només l’aigua "detectada en les instal·lacions" té un volum de 13.000 metres cúbics!



Tepco (...), va assegurar ahir que ha descobert una esquerda de 20 centímetres en un fossat de contenció de formigó al reactor número 2, dels sis que té la planta, per la qual se sospita que s'està escapant aigua amb alta radioactivitat al mar. L'aire sobre de l'estructura ha donat una radiació de 1.000 milisievert per hora. Una exposició a 500 milisievert en un curt període de temps pot incrementar el risc de patir un càncer a llarg termini. Els experts, però, afirmen que la radioactivitat es dilueix amb rapidesa en l'oceà. Tepco intenta ara segellar la ruptura.
En els últims dies, havien estat detectats alts índexs de iode radioactiu al mar prop del complex atòmic (...). Es sospitava que es devien a una fuita contínua d'aigua des d'algun lloc de la central, però no se sabia exactament d'on. La lluita per evitar que els reactors es sobreescalfin i es funden ha obligat els equips d'emergència a ruixar-los amb grans quantitats d'aigua, cosa que ha originat que el líquid contaminat s'acumuli en fosses i altres llocs. (...)
José Reinoso, Una grieta en Fukushima filtra radiactividad al mar, El País 3-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada