9.3.11

Angola compra Portugal


(...) l'antiga colònia convertida en potència emergent d'Àfrica. (...)
L'aposta dels dirigents angolesos és entrar directament, sense intermediaris, a la petroliera portuguesa per augmentar la seva participació i obtenir el control d'una de les empreses emblemàtiques de Portugal. (...)
Angola té el capital necessari per afrontar el pla d'inversions que pretén posar en marxa Galp. (...) Però el Govern portuguès no veu amb bons ulls un canvi en la composició accionarial que doni la majoria al capital angolès i preferiria el soci brasiler.
La història ha intercanviat el paper dels actors. Fa 50 anys començava a Angola la guerra colonial contra les forces colonials portugueses que va concloure amb la Revolució dels Clavells a la metròpoli, la fi de la dictadura salazarista i la independència de cinc països africans. La guerra civil va continuar en l'Angola independent fins 2002, amb un saldo de desenes de milers de morts i un país devastat.
Queda encara molta feina per fer, però Angola ha fet un salt de gegant en els últims anys gràcies a un creixement econòmic de dos dígits impulsat pel petroli.
(...) El mercat del país africà va tenir un creixement explosiu entre 2005 i 2009 gràcies, sobretot, a l'augment dels preus del petroli ia la construcció civil.
(...) Sonangol, la petroliera estatal que domina l'economia d'Angola.
Francesc Relea, Angola, de compras en Portugal, El País 20-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada