3.1.11

Una breu història de Gas Natural Fenosa


Els seus contractes a Algèria, Líbia i altres països li permeten competir amb Sibèria (Gazprom) i el mar de Nord (British), però gràcies al seu poderós mix, ha superat al gegants europeus, com Rhurgas, Distrigaz o Gaz de France. És Gas Natural Fenosa. (...) la moderna Gas Natural, que va inventar l’enginyer Pere Duran (unint a Repsol i a La Caixa en el seu nucli accionarial) i que Salvador Gabarró ha fusionat amb Fenosa. Quan va néixer aquesta companyia, fa més d’un segle i mig, Barcelona era una ciutat fosca sota les bombes d’Espartero; els seus anhels secessionistes, enterrats cent anys abans, havien estat l’esperança aliada (Àustria-Hongria-Anglaterra) en la qual va resistir l’arxiduc Carlos, junt amb els austriacistes catalans, abans de la seva coronació a Viena. El pioner Pere Gil Babot (...) va fundar l’antiga Societat Catalana per a l’Enllumenat per Gas unint afany descobridor i prudència reflexiva (...).
(...) [Gil Babot] va ser l’antecedent fabril de Gas Natural Fenosa: ell va facilitar a l’enginyer Charles Lebon una fiança (...) el 1841 per adjudicar-se la primera contracta d’enllumenat per gas a Barcelona i els seus fills van ser els primers signants de l’acta notarial per la qual es creava l’empresa d’enllumenat en la ciutat assetjada pel general Antonio van Halen i contemplada pel llavors cònsol francès Ferdinand de Lesseps. (...)
El concurs d’enllumenat que va guanyar Charles Lebon a Barcelona es va concretar en una fàbrica aixecada sobre una antiga vinya dels Gil, just on ara hi ha la seu corporativa del grup multinacional. (...) les disputes entre Lebón i els Gil empitjoraven gairebé cada dia. L’enginyer francès va arribar a un arrendament del negoci de la ma del seus mandataris, Ildefons Cerdà i Leodegario Marchessaux; però no ho va aconseguir.
El gas havia arribat a Espanya impregnat de l’esperit contradictori del seu temps. (...)
Josep Maria Cortés, La restitución, La Vanguardia 5-12-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada