15.11.10

L’oposició activa al 'tren radioactiu' a Alemanya




Milers de persones –fins a 50.000 segons els organitzadors i 20.000 segons la policia- ahir es van manifestar contra la política de la cancillera Angela Merkel d’augmentar la utilització de l’energia atòmica. La protesta, de les mobilitzacions antinuclears més grans dels darrers temps, va coincidir amb el pas del primer comboi en dos anys amb residus radioactius des de França a Alemanya. El tren va ser alentit per activistes diverses vegades. La càrrega, de centrals alemanyes, regressava després d’haver estat tractada en una planta francesa per al seu emmagatzemament.
Ap, Masiva protesta al paso de un tren con residuos nucleares, La Vanguardia 7-11-2010.


(...) L’operatiu policial massiu, rodat en trenta anys d’experiència, anit no donava l’abast per aclarir la via fèrria en els darrers trams del recorregut del tren nuclear alemany: onze vagons amb 123 tones d’escombraries nuclears de les centrals alemanyes amb destí al controvertit i provisional cementiri nuclear de Gorleben.
Des que el tren va sortir el divendres del centre de reprocessament de La Hague, a França, ha patit set retencions, cinc al llarg dels mil quilòmetres del seu recorregut per Alemanya. (...)
La protesta compte amb un ampli recolzament de la població local, com testimonien les desenes de tractors bloquejant carreteres i els campaments d’acollida per a gent de tot el país organitzats per ajuntaments i associacions. Fa més de trenta anys, des que es va anunciar el projecta d’ubicar en l’antiga mina de sal de Gorleben l’únic cementiri nuclear del país, que la regió està en peu de guerra. El moviment entra ara en la seva tercera generació, i va molt més enllà de voler impedir que arribin a Gorleben onze contenidors més, que es sumarien als 91 ja dipositats allà.
Es protesta contar l’ampliació de la vida de les centrals recent aprovada pel Govern, anul·lant la fi de l’energia nuclear a Alemanya pel 2021 decidit epr un govern anterior. (...)
Entre 30.000 i 50.000 persones han acudit a aquesta antiga protesta prop de la ribera de l’Elba, que ara rejoveneix de la ma dels nets dels que la van iniciar. Qui podia ahir s'encadenava a les vies o s'hi tendia sobre. Grups ben organitzats s'han dedicat a extreure el balast, la grava que sosté l’estesa fèrria per impedir el pas del tren, un pur sabotatge que Merkel va qualificar de "delicte".
Accedir a la via no és fàcil, doncs un exèrcit de 17.000 agents –un policia per a cada dos o tres manifestants-, acompanyats pe tot tipus de màquines llençagasos, llençaaigua, grues, serres i gegantesques alicates capaces de tallar com paper qualsevol cadena grossa, ha anat vigilant i impedint apropar-se a l’estesa. Milers de persones vagant entre el fred de la nit pels boscos d’aquesta regió (...), intentant arribar al vigilat recorregut ferroviari, han participat, així, en un gran joc del gat i la rata. Acompanyats de grups jurídics, que observen les situacions conflictives (...), equips mèdics, diputats... Un enorme desplegament d’organització en ambdós bàndols.
La tercera generació que s'oposa a aquest cementiri i les estadístiques, que mostren fins un 70% d’alemanys oposats a les centrals nuclears, principalment pel no resolt problema dels residus, atorguen una amplia legitimitat social al moviment. No hi ha dubte que el tren arribarà al seu destí, però la derrota del Govern és òbvia. (...)
Rafael Poch, Masiva movilización alemana contra la política pronuclear de Merkel, La Vanguardia 8-11-2010.

El comte Fried von Bernstorff, de 32 anys, és un típic gran propietari rural responsable. Amb 5.700 hectàrees (...). L’abocador nuclear es troba en el subsòl de la seva finca. Fa trenta anys, quan el govern va comunicar la ona notícia del nou cementiri al seu pare, el comte Andreas, un home de dretes de tota la vida amb carnet de la CDU, els polítics se'n van endur un desengany. El comte no només s'hi va oposar, sinó que els va retornar el carnet. Avui Fried participa en el moviment antinuclear com a segona generació. Simpatitza amb els verds, maleeix al lobby elèctric, el qual ha imposat la decisió d’ampliar la vida de les centrals nuclears, i acompanya a Greenpeace presentant queixes a Berlín. Fa setanta anys que la fusta del Bernstorff s'explota amb segell verd; sense pesticides, sense tales crematístiques, amb amor a la natura... Res més allunyat de la longeva porqueria emmagatzemada a Gorleben.
El conde Von Bernstroff, en cabeza, La Vanguardia 8-11-2010.

El dotzè tren amb residus radioactius de la història d’Alemanya, va arribar finalment ahir al seu destí (...). Malgrat el desplegament de 20.000 policies, uns 50.000 protestants van aconseguir endarrerir dos dies la seva arribada. El balanç: un miler de ferits i la sensació d’un moviment civil que ressorgeix.
R. Poch, El 'tren radiactivo' llega a su destino en Alemania, La Vanguardia 8-11-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada