13.5.15

Recordatori als "liquidadors, herois" de Txernòbil *



Els 'liquidadors' són els homes i les dones que, en els dies posteriors al sinistre, van ser enviats a primera línia per aturar les emissions i evitar que la tragèdia encara fos més gran. Però aquests enginyers, bombers, soldats o simples treballadors ho van pagar amb la salut: les immenses dosis de radiació que van absorbir van destruir el seu organisme.
Molts dels seus companys ja han mort. “El meu marit només va passar un minut sobre el sostre del reactor, però aquest minut li va costar la vida”, explica Tatiana Protxenko, viuda del soldat Borís. Els reclutes eren enviats a la coberta, per torns de molt curta durada, amb la missió de recuperar el material que s’havia escampat amb l’explosió i tornar-lo a tirar a l’interior de la central a través l’enorme esvoranc que s’havia obert al sostre. La radiació era altíssima i les improvisades proteccions de plom que portaven es van demostrar totalment insuficients. (...)
Els nens eren a l’escola, perquè les autoritats no havien donat cap instrucció per tancar-les, tot i que l’accident s’havia produït a les dues de la matinada. Mentrestant, a l’hospital continuaven arribant més i més ferits de la central.
(...) feia sol i la gent anava de compres perquè estaven preparant la festa del primer de maig. Només a mitja tarda es va emetre el primer comunicat aconsellant a la població que es tanqués a casa
Ana Lázaro Bosch, El herois de Txernòbil, Ara 24-04-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada