27.12.15

La transició energètica a Alemanya



El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha sentenciat que els companyies elèctriques han de rebre "una compensació adequada" per la decisió que va prendre el 2011 el Govern d'Angela Merkel de tancar de manera anticipada encara que progressiva tots els reactors nuclears del país, amb data última l'any 2022. Després de l'accident nuclear de Fukushima, la cancellera democristiana de l'SPD va decidir que Alemanya abandonés l'energia atòmica com més aviat millor.
Va ser un gir radical, ja que pocs mesos abans del desastre de Fukushima la mateixa Merkel havia ampliat et termini de vida de els nuclears, que segons el pla de 2002 de l'executiu socialdemòcrata de Gerhard Schröder en coalició amb els Verds havien de tancar 32 anys després d'aquella data, per donar així a laes companyies marge d'explotació de les centrals existents.
El TC alemany, amb seu a Karlsruhe, es va pronunciar dimarts sobre la demanda presentada per les elèctriques per les pèrdues econòmiques inherents al canvi de rumb energètic. Els jutges esmenten que les expropiacions només podran dur-se a terme per llei, o en virtut d'una llei que indiqui la modalitat i el cost de la indemnització. El TC també argumenta que el Govern "estava autoritzat" a esgrimir l'accident de Fukushima com a raó per avançar "la sortida de l'energia nuclear, amb l'objectiu de protegir la salut pública i el medi ambient".
Les companyies alemanyes E.ON i RWE, i la sueca Vattenfall havien denunciat el Govern perquè, al seu entendre, el tancament avançat de les seves plantes nuclears era una expropiació lesiva que vulnerava la Constitució. El TC va indicar que Govern i demandants han d'acordar les xifres cap a juny del 2008.
De les 17 centrals nuclears que funcionaven a Alemanya quan es va produir l'accident de Fukushima, en queden vuit en funcionament, i hauran d'anar tancant fins al 2022.
María-Paz López, Alemanya compensarà les elèctriques per l'apagada nuclear, La Vanguardia 8-12-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada