17.11.15

Les renovables ja són la font mundial més gran d'energia **



Visió mundial
Les renovables ja són la font mundial més gran d'energia per capacitat instal·lada. Segons l'Agència Internacional de l'Energia (AIE, o IEA), ja superen el carbó, la 'vella dama' del secor energètic.
Més de la meitat de la nova producció elèctrica que s'ha post en marxa aquest any al món procedeix d'aquestes fonts, que ja assoleixen un rècords de 153 GW, un 15% més respecte a l'any passat.
 L'AIE, que elabora l'anàlisi en el marc dels països membres de l'OCDE, acostuma a ser especialment conservadora en les seves previsions.
En els popers cinc anys pronostica que aquestes energies netes arribaran a cobrir el 28% de les necessitats mundials des de l'actual 23%. Passaran a ser la font energètica de més creixement del món.
Darrera d'aquest 'sorpaso' hi ha diversos factors. El primer és la reducció de costos. S'espera una caiguda de costos del 25% en la solar i del 15% en l'eòlica d'aquí a cinc anys. S'instal·len cada dia al món mig milió de panells solars i es munten més de dues turbines eòliques cada hora.
Un altre aspecte considerable és la influència del canvi climàtic. L'acord de París sobre el clima ha impulsat les inversions en aquest sector. Com a resultat, les renovables, comparades amb les fòssils, en l'actualitat capten més diners i creen més llocs de treball.
"Som testimonis d'una transformació dels mercats globals i, com ja passa en altres camps, el centre de gravetat del creixement de les renovables s'està movent cap els emergents", va dir el director executiu. "Es deia que els emergents havien de seguir el cicle de desenvolupament de les economies occidentals i que no podien canviar el seu model energètic per no renunciar al seu creixement. Però aquestes dades demostren que no estan repetint aquest camí i ja han avançat les inversions en les energies alternatives".
L'estudi demostra que les renovables no només són compatibles amb el creixement, sinó que constitueixen un model de política econòmica. No deixa de ser significatiu que la Xina hagi renunciat a construir cinquanta centrals de carbó que tenia previst per fer un gir a apostar per a l'energia neta.
Als països en via de desenvolupament persisteixen certes dificultats per accedir al finançament, mentre que en les economies més desenvolupades les barreres polítiques i regulatòries representen en alguns casos (com a Espanya) un seriós obstacle per a la posada en marxa.
Cal assenyalar que en certs sectors la 'revolució verda' està trigant a produir-se, en particular en el transport i en la calefacció.
Els biocombustibles no arrenquen encara i el cotxe elèctric, si bé està de moda, encara constitueix una part exigua del mercat.
Piergiorgio M. Sandri, Les renovables ja guanyen les fòssils com a primera font energètica, La Vanguardia 26-10-2016.

Espanya continua sent diferent
Espanya va a contracorrent. Davant l'enorme creixement de les fonts renovables a tot el món, aquí estan estancades. Les fonts renovables van afegir globalment l'any passat al parc elèctric només 27 MW,,una quantitat irrisòria. La potència eòlica continua enquistada dels del 2013 en els 23.000 MW, i la solar fotovoltaica continua parada situada al voltant dels 4.675 MW. Al país del sol, només es van instal·lar 49 MW fotovoltaics, un 0.09% dels que es van col·locar al món. En canvi, al Regne Unit es van crear 3.500 MW: 70 vegades més que a Espanya.
La prioritat única del Govern [espanyol] ha estat liquidar el dèficit de tarifa. Resultat: de 142.940 persones ocupades el 2008, a 75.475 llocs de treball el 2015.
Les renovables només aporten el 14,8% de l'energia final el 2015, mentre que representaven el 15,6 el 2014. Ara, el rics és que no es compleixin les metes comunitàries.
Antonio Cerrillo, Espanya, sol i vent a contracorrent, La Vanguardia 26-10-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada