27.11.15

La Guàrdia Civil a les centrals nuclears de tot l’Estat per reforçar-ne la seguretat *



La Guàrdia Civil patrullarà pel recinte de les centrals nuclears de tot l’Estat per reforçar-ne la seguretat davant el context d’amenaça terrorista que s’ha instal·lat a escala internacional. La mesura, però, no es farà efectiva de manera immediata, sinó que s’aplicaria “entre els anys 2016 i 2017” (...) combinaria l’actual vigilància privada amb la presència de la Guàrdia Civil.
 (...).La mesura s’adopta per enfortir la vigilància en unes instal·lacions considerades “crítiques” en qüestions de seguretat, davant d’un context internacional en què l’amenaça terrorista està en una clara línia ascendent. La vigilància interior de la Guàrdia Civil a les nuclears no es produïa des dels anys vuitanta, quan aquesta mesura va acompanyar els processos de construcció de les plantes atòmiques espanyoles. Un cop les nuclears van entrar en funcionament, aquest servei de seguretat interior va quedar en mans exclusivament d’empreses privades i la Guàrdia Civil es va limitar a vigilar-ne l’entorn, una funció que han exercit fins ara, també a les tres centrals nuclears catalanes.
La prova pilot a Trillo també servirà per concretar el nombre d’agents que (...) formarien una unitat especial preparada per prendre el control de la situació en cas d’atac terrorista. El Govern pretén que siguin les mateixes centrals les que assumeixin els costos d’aquest dispositiu, que segons ha transcendit suposaria una despesa d’uns 60.000 euros a l’any per agent.
(...) Actualment, a Ascó s’està efectuant la recàrrega per combustible, unes tasques que suposen l’entrada a les instal·lacions de més de 1.200 treballadors no habituals, la tria dels quals es fa seguint acurats processos de selecció ja implantats des de fa uns quants anys.
Les mesures per prevenir atacs terroristes van augmentar significativament a partir de l’atac a les torres bessones de Nova York, l’11 de setembre del 2001. Les centrals nuclears també estan materialitzant un seguit de millores de seguretat per fer front a catàstrofes naturals i altres supòsits extrems, un pla d’accions que han hagut d’introduir les plantes de tot el món després de l’accident de Fukushima, l’any 2011. A les nuclears catalanes la introducció d’aquestes mesures acabarà l’any que ve.
Dani Revenga, La Guàrdia Civil vigilarà les centrals nuclears des de dins, Ara 18-11-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada