3.6.15

El 100% renovables no serà mai possible? **



El secretari d’estat d’Energia va sentenciar dijous que arribar a una energia 100% renovable “mai serà possible”. Aquesta premissa explica en part la divergència entre la política energètica espanyola i la d’altres estats veïns que caminen en sentit contrari, com Dinamarca, Alemanya, el Regne Unit, Suècia o Portugal, on l’aposta per les energies renovables comença a donar fruits.

País
Període de 2016
Renovables
Conseqüències
Portugal
7 a 11 de maig (107 h)
100% renovables
Bat un rècord.
Alemanya
9 de maig
90% renovables
Preus negatiu de l'electricitat.
Alguns cobren enlloc de pagar.
Regne Unit
9 abril

Una setmana de maig
La FV supera el carbó.
La FV i l'eòlica superen el carbó.

Per primera vegada.


Potència elèctrica renovable
Instal·lada (GW)
% de la total elèctrica
Alemanya
66,1
38,5
Portugal
9,6
48,1
Regne Unit
12,4
13,2
Espanya
41,4
40,2

Són fites puntuals, però resultat d’una política energètica que busca complir els objectius europeus per al 2020, que entre altres aspectes preveuen que el 20% del total de l’energia –no només l’elèctrica– sigui d’origen renovable.
(...) Segons el comissari d’Energia i Clima, Miguel Arias Cañete, en l’últim informe sobre els avanços per assolir aquests objectius incloïa Espanya entre els països que han d’avaluar si les seves polítiques i eines són suficients i prou eficaces. (...)
EòlicCat demana la derogació de part del decret del concurs que es va fer a Catalunya, que limitava les instal·lacions de més de 10 MW de potència (...).
Però el veritable objectiu d’aquesta patronal és fer una revisió a fons del mapa eòlic català –l’actual el considera massa restrictiu– per identificar millor on hi ha recursos (on bufa més el vent) sense causar danys al medi natural.
Xavier Grau, Viure amb renovables és possible, Ara 23-05-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada