13.4.15

(In)Seguretat nuclear mundial: sorpresa per a un pronòstic històric***



Els líders de més de 50 països i els centenars de periodistes que assistien a la cimera de Seguritat Nuclear a Washington no van poder evitar un cert estremiment quan el president dels Estats Units , Barack Obama, va confirmar ahir que les organitzacions gihadistes Al-Qaida i estat Islàmic estan intentant aconseguir material radioactiu per provocar una catàstrofe global.
"Amb una petita quantitat de plutoni del a mida d'una poma -va dir Obama- podrien matar i ferir centenars de milers per persones innocents. Seria una catàstrofe humanitària, polític, econòmica i ambiental amb ramificacions globals durant dècades. Seria canviar el nostre món. (...) No hi ha dubte que si el material nuclear arriba a mans d'aquests bojos, l'utilitzaran per matar persones innocents". Conclusió: un episodi de destrucció massiva es possible.
[...] "l'amenaça existeix". I és així per dos motius. Primer, perquè "en centenars d'instal·lacions militars i civils de tot el món, encara hi ha al voltant de 2.000 tones de material nuclear, i no tot es troba en lloc segur". I segon, perquè malgrat que cap grup terrorista no ha tingut èxit fins ara en l'obtenció d'una arma nuclear o una bomba bruta feta de materials radioactius, els terroristes "estan evolucionant" en els seves estratègies, la preparació i els objectius destructius.
L'alarma ha augmentat quan s'ha comprovat, arran dels atemptats de París o Brussel·les, que els terroristes intentaven accedir a instal·lacions nuclears. "Sabem que Al-Qaida ha buscat durant molt de temps els materials nuclears- va dir Obama- i que les persones que van participar en els atacs a París i Brussel·les van gravar un alt directiu d'una instal·lació nuclear belga. [...] La constatació que els terroristes vigilaven una instal·lació nuclear belga va ser motiu d'una profunda preocupació no només als Estats Units després de comprovar-se el grau de descoordinació, desinformació i escassa vigilància que havien mostrat les forces de seguretat belgues i la mateixa legislació del país, que dificulta enormement la lluita antiterrorista.
L'administració Obama insisteix que ara és més difícil que ma i que les organitzacions terroristes puguin accedir a l'arma nuclear. Però el temor és més gran pel que fa a la possibilitat que els terroristes aconsegueixin mitjançant el robatori o el contraban material radioactiu amb el qual sí que podrien fabricar "bombes brutes", força més fàcils de construir i que podrien provocar danys enormes. Per això una de les prioritats és augmentar la vigilància i el control del personal que té accés a instal·lacions civils que utilitzen material radioactiu com hospitals, ve¡centres nuclears i indústries energètiques.
Una bomba bruta és un artefacte explosiu convencional que quan esclata escampa el material radioactiu. A més de els morts que provocaria l'explosió pròpiament dita, contaminaria la zona, la qual cosa comportaria conseqüències d'enverinament per radiació a llarg termini amb un impacte psicològic, econòmic i polític descomunal.
De la cimera de Washington surt doncs un compromís de fer front comú al "principal desafiament de seguretat del segle XXI, que cap país no pot resoldre per si sol, que requereix coalicions i coordinació sostinguda (...) per protegir els ciutadans més enllà d'ideologies polítiques, partits i administracions", segons les paraules d'Obama.
La cimera ha adoptat cinc plans d'actuació que seran supervisats per les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals [...]. 102 països han ratificat un tractat sobre la protecció física dels materials nuclears.
Per contribuir a la localització del material radioactiu que circula pel planeta, els EUA van voler predicar amb l'exemple i es van comprometre a donar a conèixer la magnitud del seu arsenal nuclear i reserves d'urani enriquit. També instruirà altres països sobre com s'ha de garantir la seguretat de les instal·lacions amb material radioactiu.
Jordi Barbeta, La destrucció massiva és possible, Vanguardia 2-04-2016.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada