19.8.14

Reaccions a l'autorització de la prospecció petroliera a Canàries*



Actors: Governs local (CC) i central (PP), petrolieres, Tribunal Suprem, ecologistes
Temes: Prospeccions petrolíferes, acceptació local, cobertura dels riscos, terratrèmols, consulta ciutadana, reserva de la biosfera, ingressos locals.
Entrades relacionades: Prospeccions de petroli a Canàries

L’autorització és per a un consorci de Repsol amb Woodside Energy Iberia i RWE Dea AG del qual la petroliera (...) controla el 50%.
El govern ha autoritzat fer tres prospeccions, als camps anomenats Sandía, Chirimoya i Zanahoria, que són a una distància d’entre 50 i 55 quilòmetres de la costa i a fondàries des de 3.000 fins a 6.900 metres. (...)
També s’estableix que es controlaran els moviments sísmics a les illes Canàries i s’aturaran les prospeccions si hi ha un terratrèmol de més de 4,5 graus en l’escala de Richter en un radi de 75 quilòmetres. L’autorització és per a tres anys i Repsol haurà de permetre les inspeccions de les autoritats. El ministeri d’Indústria podrà suspendre l’autorització si s’incompleixen les condicions.
Repsol calcula que hi ha un 19% de probabilitats de trobar petroli en un jaciment capaç de cobrir el 10% del consum espanyol. El rang de probabilitats se situa en la mitjana que acostumen a tenir les petrolieres per fer prospeccions. (...)
Les cinc principals ONG ambientalistes van firmar ahir un comunicat conjunt contra l’autorització en el qual destaquen que es posen en perill sectors clau en l’economia canària com la pesca, el turisme i fins i tot el subministrament d’aigua potable a les illes orientals, que depèn de la dessalinització d’aigua marina.
 
Xavier Grau, Repsol rep permís per explorar la costa canària, Ara, 14-08-2014.
L’autorització perquè Repsol efectuï prospeccions petrolíferes en aigües pròximes a Lanzarote i Fuerteventura a partir de l’octubre  (...) ha posat les Canàries en peu de guerra. Fins a tal punt que el president canari, Paulino Rivero, va amenaçar ahir de trencar les relacions institucionals amb el govern espanyol si Rajoy no fa marxa enrere.
Rivero va instar ahir el president espanyol a intervenir en la controvèrsia oberta pel que va definir com “l’assumpte de més importància” en els cinc segles d’història de les illes compartida amb Espanya. (...) els presidents de Fuerteventura i Lanzarote, (...) i el cap de l’executiu de les Canàries va acusar el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, de ser “l’instigador” del projecte i de pressionar Repsol per tirar endavant les prospeccions, cosa que, segons el també líder de Coalició Canària (CC), no era una “qüestió estratègica” per a la companyia. (...) Rivero va tensar encara més la corda acusant el ministeri d’actuar “amb deslleialtat i falta de respecte institucional” i de donar mostres de “menyspreu i tracte colonial” a les illes.
La disputa política, econòmica i mediambiental  –les entitats ecologistes s’han oposat al projecte– ha anat tant 'in crescendo', que Rivero ja fa temps que desafia Rajoy a impulsar una consulta ciutadana per saber si els canaris aproven o no el pla del govern espanyol. Una iniciativa que, des del primer moment, l’executiu ha rebutjat de totes les maneres possibles, conscient que autoritzar-la obriria una escletxa en la reivindicació catalana de la consulta i atiaria més el conflicte territorial. (...)
L’oposició del govern canari a les prospeccions compta amb el suport de diverses  organitzacions i d’alguns partits polítics. Un és IU, que ahir va condemnar l’autorització del govern espanyol al projecte perquè la considera “antidemocràtica, ja que no compta amb el suport del poble canari”. (...)
Les obres, que segons el ministre Soria començaran a l’octubre, compten amb el vistiplau del ministeri de Medi Ambient. A més, el mes de juny passat el Tribunal Suprem va desestimar set recursos interposats contra el projecte dictaminant que no existia cap mena de risc.
Josep Gudiol, Les Canàries amenacen de trencar amb Madrid per les prospeccions, Ara, 15-08-2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada