20.8.14

El fracking a Europa serà molt car*



El gas d’esquist (shale gas) ha abaratit el preu de l’energia als Estats Units. Però Francis O’Sullivan, director del Programa de Sostenibilitat Energètica de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), diu que aquest gas, extret amb fractura hidràulica de la roca (fracking), no és la panacea per a la UE. Ho va dir dijous en una conferència a Barcelona organitzada per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la Fundació b_TEC.

El gas d’esquist és la solució energètica definitiva?
No. Però a mitjà termini, ajuda a reduir la dependència del carbó, que emet molt més CO2. Per això, si fem servir més gas, reduïm emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Què ha significat el gas d’esquist als EUA?
Gràcies al gas d’esquist, el preu del gas s’ha reduït a la meitat en un any. En això, hi ha influït la crisi i també el descobriment de reserves i la posada en marxa de noves tecnologies. Som més autosuficients.

És barat, però no inclou els costos ambientals.
El preu del carbó, el gas i el petroli no inclouen el preu de les emissions de CO2; per tant, això que diu és cert. Però si s’inclogués un preu per les emissions de CO2 a tot el món com a solució al canvi climàtic, el carbó seria més car; però també el gas seria més competitiu.

És més competitiu que les plantes nuclears?
Als EUA, és inviable obtenir llicències per a una planta nuclear, en gran part pel rebuig social que tenen.

Quines normes s’han fet per reduir l’impacte ambiental de les extraccions de gas?
Als EUA, cada estat té la seva pròpia regulació. Nova York, per exemple, no ha permès la fractura hidràulica i ha establert una moratòria, mentre que Virgínia sí que ho ha permès. Crec que hauríem d’unificar les millors pràctiques i aplicar a tot arreu el mateix tipus d’extracció.

Quins són els principals impactes ambientals?
En el fracking es poden contaminar reserves d’aigua per a boca. És una cosa que ha passat; però es pot evitar. El problema tampoc són els productes químics utilitzats. El gran problema és què s’ha de fer amb les aigües que s’extreuen de les capes profundes amb un alt contingut salí. No se sap què se n’ha de fer. Si les aboquem a un riu, es contaminarà amb l’alta concentració de sal...

Augura que tindrà a Europa el mateix èxit que ha tingut als Estats Units?
Jo diria que a Europa seria molt car, massa. Els EUA són el primer productor mundial de gas, i el segon de petroli. Tenen indústries, instal·lacions, experts i serveis, i els preus s’abarateixen. A Europa, no hi ha aquests experts, ni aquests equips, ni aquestes infraestructures per produir gas o petroli. Europa haurà de recórrer als Estats Units, necessita la seva tecnologia, i això ja fa que el preu es dispari. Per això, suposo que serà molt més car.

Els alts costos n’impediran el desenvolupament?
No preveig un desenvolupament com als EUA. No serà un fenomen semblant al dels Estats Units. Pot ser que es trobin algunes oportunitats, alguns negocis concrets d’algunes empresa i llocs, però en general no serà gens semblant al que hem viscut als Estats Units.
A. Cerrillo, “El ‘fracking’ serà molt car a Europa, entrevista a Francis O’Sullivan, La Vanguardia 16-06-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada