28.4.13

El Hierro, 100% renovable*


Trenta anys després que un grup d’enginyers vinculats a l companyia elèctrica (...) comencés a gestar una idea una mica fantàstica de convertir El Hierro (...) en un lloc proveït amb energies renovables, el projecte és ja una realitat. Aquest estiu començarà a funcionar la central hidroelèctrica Gorona del Viento, que permetrà proveir l’illa amb energies renovables. El vent i l’aigua s’uniran en una combinació perfecta i substituiran el dièsel que fa servir avui l’única central tèrmica d’El Hierro i a la qual només es recorrerà en moments d’emergència. Llavors, l’illa canària, que és reserva de la bioesfera des de l’any 2000, serà la primera i l’única del món cent per cent renovable.
L’ambiciós projecte (...) ha suposat una inversió de 82 milions d’euros (...). La clau del projecte són els cinc aerogeneradors instal·lats en un pendent i que són capaços de generar una potència d’11,5 MW en els moments de més vent, prou per proveir una demanda de 7 MW en les hores punta i només de 2 MW en les vall. Cada dia Red Eléctric de España (REE) determinarà, en funció de la demanda prevista, quina quantitat d’aquesta potència eòlica es vessarà a la xarxa. L’excedent es dirigirà a la central hidroelèctrica, amb dos dipòsits d’aigua, un al cim de la muntanya i amb una capacitat per a 380.000 metres cúbics i un altre, al costat del mar, de 150.000 metres cúbics. Tots dos estan connectats per unes canonades de tres quilòmetres de longitud.
Durant el dia, l’aigua baixarà del dipòsit gran al petit i mourà unes turbines que actuen com a estabilitzadors del sistema. Si hi ha falta de vent s’augmenta el cabal d’aigua per compensar la xarxa i mantenir el subministrament elèctric amb normalitat. A la nit, quan el consum cau fins als 2 MW, l’energia que continua produint el vent es farà servir per a dues coses: bombar cal al dipòsit superior l’aigua que ha baixat durant el dia i engegar les tres dessaladores que hi ha a El Hierro i que garanteixen l’aigua corrent a la població. Sense vent, és possible proveir l’illa quatre dies. Després s’hauria de tirar del dièsel. (...)
El projecte serà una font d’ingressos per al cabildo d’El Hierro, propietat del 60% de Gorona del Viento: en principi, preveu recaptar per l’energia que aboqui a la xarxa més de dos milions d’euros anuals. A això cal sumar-hi l’estalvi de dos milions més de la seva factura energètica en deixar d’utilitzar petroli.
El somni dels habitants d’El Hierro no s’atura aquí. Per al 2020 pretenen que tots els vehicles de l’illa –uns 8.000, entre particulars i lloguer- siguin elèctrics. Llavors l’emissió de gasos contaminants ser`pràcticament zero (...) Endesa, Nissan-Renault i el Ministeri d’Indústria [treballen] per buscar fòrmules per facilitar el canvi de vehicles.
Malgrat la crisi, El Hierro té l’avantatge de tenir una població conscienciada. Els grans entenen que una illa sostenible és un reclam turístic i els joves han estat objecte en els últims 30 anys d’una política educativa basada en el respecte mediambiental. La seva agricultura i ramaderia s’encamina així mateix a l’objectiu 100% ecològic, mentre que els residus es transformen en biodièsel i biomassa o es reconverteixen i es reutilitzen.
Silvia Hernández, La metamorfosi verda d’El Hierro, La Vanguardia 24-03-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada