28.4.13

Biomassa local, energia solar i el fred del gas natural liquat aporten energia a Barcelona*


Barcelona estrena una Central d’Energies a la Zona Franca que conté una planta de biomassa, una central de generació d’energia tèrmica i frigorífica, i un centre de control de la xarxa de distribució de calor i fred. (...) “la central produeix aigua freda i calenta, mentre que la planta de biomassa genera energia elèctrica –i en un futur també produirà calor-, i tot arriba als diferents edificis a través de la xarxa de distribució”.
(...) la planta de biomassa permet la cogeneració d’electricitat a partir de restes de poda dels jardins i parcs de Barcelona, residus forestals i cultius energètics. Pot processar fins a 28.000 tones anuals, de les quals 10.000 procedeixen d’espais verds de la ciutat.
L’edifici de la Central d’Energies (...) també allotja uns dipòsits amb capacitat per albergar 7.500 m3 de gel que permeten emmagatzemar energia frigorífica. En el futur, aquests dipòsits guardaran l’aigua freda recuperada del procés de regasificació del gas natural liquat, procés que es realitzarà a la central del Port. “En la transformació de líquid a gas es desprèn una gran quantitat de fred (amb el projecte s’aprofitarà fins a 30 MW) (...).
El nou edifici també (...) aprofitarà la calor produïda per les plaques solars que s’instal·laran a la coberta de la zona d’emmagatzematge de la biomassa.
La xarxa Ecoenergies Barcelona Sud subministra fred i calor generat a la nova central al barri de la Marina, la Zona Franca, el recinte firal Gran Via 2 i la plaça Europa de l’Hospitalet de Llobregat, entre altres. Es calcula que pot abastir una zona de 15 milions de m2 (l’equivalent en pla a 1.500 illes de l’Eixample).
Es tracta de la segona xarxa de distribució de calor-fred (‘District Heating & Cooling’) de la ciutat, després de la implantada al Fòrum 22@, “que funciona amb molt èxit”, i que en conjunt sumen 20 kilòmetres de canonades (...).
Aquesta xarxa de climatització forma part de l’aposta de Barcelona per l’autosuficiència energètica i el desenvolupament urbanístic intel·ligent, que inclou tres aspectes fonamentals: la reducció del consum sense disminuir prestacions, l’augment de la generació d’energia distribuïda, i l’extensió de solucions ‘smart cities’ per al desenvolupament urbanístic de la ciutat.
La central, que en una segona fase estarà unida a la central Marina (en funcionament des de setembre de 2011 i situada al subsòl de Fira de Barcelona-Gran Via), és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona (...).
Júlia Martínez, La Zona Franca ja té una central que produeix aigua freda, calenta i electricitat, La Vanguardia 16-02-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada