28.4.13

Ascó no troba fonts radioactives

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) instarà el Ministeri d’Indústria perquè obri un expedient sancionador per infracció greu als titulars de les centrals nuclears d’ascó I i II (...). La infracció respon a una “pèrdua” d’informació per no poder precisar la ubicació exacta de 230 fonts radioactives (no material nuclear) en desús. Segons el CSN, aquesta situació no ha causat cap perill i es va detectar l’estiu del 2011.
Redacció, El CSN sancionarà Ascó per ‘perdre`informació, La Vanguardia 22-02-2013.

(...) La pèrdua dels arxius que detallen la seva ubicació un cop deixen d’utilitzar-se va impedir localitzar-los, una falta de “traçabilitat documental” que ha provocat que el CSN, l’organisme regulador de les centrals nuclears de l’Estat, hagi impulsat aquest expedient sancionador.
Els fets es remunten al 5 i 6 de juliol del 2011, quan el CSN va detectar irregularitats en els inventaris de la central nuclear d’Ascó durant una inspecció rutinària. Això va donar lloc a una inspecció a fons el mes d’octubre del mateix any que va revelar que la planta nuclear havia comès “deficiències rellevants en la gestió i en el control de les fonts radioactives en desús” (...).
Dani Revenga, El CSN proposa obrir un procés sancionador a la central d’Ascó, Ara 22-02-2013.

La Comissió Europea no investigarà fins al 2015 on són les 230 fonts de residus radioactius que la central nuclear d’Ascó ha perdut (...), que és quan la normativa preveu que cada estat membre presenti un inventari de tots els residus radioactius i del combustible nuclear que ha gastat. “La Comissió no pot apreciar, de moent, si Espanya duu a terme una gestió correcta dels residus radioactius ni considera necessari proposar en aquest punt mesures més estrictes de traçabilitat dels residus” (...).
Raquel Correa, Europa es desentén dels residus radioactius d’Ascó, Ara 23-02-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada