8.1.13

Previsions del consum mundial de petroli*

El ‘Medium-term oil market report 2012’ [de l’AIE] recull un agradable sorpresa: des del 2012 i fins el 2017 assistirem a un  descens de la demanda en el conjunt de països de l’OCDE, cosa que unida a un espectacular augment de la producció comportarà una caiguda dels preus. (...)
L’AIE considera que la demanda mundial de petroli haurà augmentat de 89 milions de barrils diaris (mbd) el 2011 a 97,7 mbd el 2017, i que la pràctica totalitat d’aquest increment provindrà de països aliens a l’OCDE, és a dir, d’economies emergents o en desenvolupament. (...) l’agència preveu un ritme de creixement de la demanda de petroli a la Xina durant els propers cinc anys del 2,5% anual, molt per sota del 7% que s’havia comptabilitat en el transcurs de l’última dècada.
(...) l’informe de l’AIE apunta a una millora en el vessant de l’oferta, en què preveu un augment de la capacitat de producció (...) proper als 1,5 mbd per any, fins assolir un total de 102 mbd el 2017, xifra que representa un increment total d’uns 9,3 mbd respecte als nivells actuals. Una estimació certament esperançadora que entra en clara contradicció amb altres que defensen que la producció mundial de petroli assolirà el seu zenit entre els 90 i els 95 mbd.
Els 9,3 mbd previstos per l’AIE provindrien de la suma d’un augment de la producció de diversos tipus de combustibles líquids: petroli convencional (principalment a l’Iraq i el Brasil), petrolis no convencionals (sorres asfàltiques o ‘tar sands’ al Canadà, crus ultrapesats a Veneçuela i ‘tight oil’ als Estats Units), líquids del gas natural i biocombustibles. Segons l’agència, les extraccions des de jaciments en aigües profundes creixeria de 5,2 a 8,2 mbd, de manera que el 2017 representaria aproximadament el 8% de la producció global.
L’informe recalca especialment el formidable potencial de la revolució tecnològica que suposa la consolidació de la tècnica de fracturació hidràulica (‘fracking’) per a l’extracció de petroli no convencional (‘tigh oil’) als Estats Units (...) malgrat que es troba a faltar una anàlisi calmada sobre les conseqüències de la ràpida taxa d’esgotament associada a la producció en jaciments fracturats i la necessitat de noves i freqüents perforacions per mantenir el ritma d’extracció.
(...) Un altre tema de preocupació és que alguns grans productors de petroli estan consumint internament una part creixent de la seva producció, i cada vegada deixen menys petroli disponible per a l’exportació. Per exemple, a l’Orient Mitjà, l’AIE preveu que el consum intern creixi a un ritma del 3,4% anual durant els propers cinc anys, i superi amb escreix l’augment de la producció de la regió.
Mariano Marzo, L’AIE vaticina un descens dels preus del petroli, La Vanguardia 28-10-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada