4.1.13

Medgaz, només estranger... per ara

El gasoducte Medgaz deixarà de tenir accionistes espanyols i tindrà tot el seu capital dominat per inversors estrangers. Les elèctriques Iberdrola i Endesa, (...) van comunicar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que vendran els seus paquets del 20% i del 12% al grup belga Fluxys.
[Iberdrola] rebrà 146 milions per la desinversió, (...) Endesa rebrà pel seu paquet del 12% un total de 87,5 milions (...).
D’aquesta forma, la resta de capital es repartirà entre  Cepsa (20%), ara en mans del fons sobirà d’Abu Dhabi IPIC, així com Gas de France (12%) i el grup algerià Sonatrach (36%). Aquest darrer grup va firmar un principi d’acord amb Gas Natural Fenosa per vendre-li un 10%, operació que està a punt de tancar-se (...).
Aquesta sortida d’Ibedrola i Endesa de la societat operadora del gasoducte submarí Algèia-Europa, que connecta Beni Saf amb la costa d’Almeria (amb una capacitat de 8 bcm [bilions americans de metres cúbics] a l’any, es produeix en un moment de màxima tensió entre el sector elèctric i el ministre d’Energia, José Manuel Soria, pels nous impostos a la generació elèctrica.
El president d’Iberdrola (...) ja va anunciar al seu dia que els inversions a Espanya es reduirien si el Govern continua amb la seva política energètica.
(...) tant Iberdrola com Endesa enquadren l’operació en els seus respectius plans de desinversió. (...) Endesa està aplicant una política semblant per reduir el deute de la seva matriu.
Conchi Lafraya, Medgaz deixa de tenir accionistes espanyols, La Vanguardia 29-12-2012.

Costa d’entendre la coincidència d’actuacions entre les dues competidores elèctriques. Pot ser degut al desinterès en les centrals de cicle combinat a gas natural derivat de l’excés de capacitat de generació elèctrica?
El grup GDF Suez (GDF: Gas de France) té el 44,75% del capital de Fluxys.
La propietat ara queda a mans dels governs d’Abu Dhabi, d’Algèria i de França, i d’un grup belga, tots ells interessats en la connexió gasística amb Europa pel Mediterrani, interès coincident amb Gas Natural Fenosa. Això resultarà en la seva construcció?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada