4.1.13

Conflictes pels preus del gas natural a Europa*

Europa de l’Est i Gazprom
Ara mateix una sèrie de relativament febles economies de la UE continuen demanant a Gazprom concessions unilaterals en els preus del gas. Això s’ha veure com un suport de la Comissió Europea a que Gazprom subsidi l’Europa de l’Est. Això és un intent a resoldre els problemes de la CE a cost de Rússia, segons Gazprom.
El comissari de la competència diu que els contractes de Gazprom poden no estar justificats per l’emergència d’un mercat spot del gas i l’augment de subministrament del shale gas.
Gazprom ha accedit aquest any a renegociar una sèrie de contractes amb els consumidors de l’oest d’Europa, pero nomes per un any. Ha refusat fer el mateix pels consumidors d’Europa central i de l’est on es el principal subministrador.. Sembla ser que Brussel·les no vol entrar en una lluita publica amb Moscou.
Segons el director de l’Institut d’Energia d’Oxford, hi ha una batalla real de percepcions entre una majoria a la UE que opina que l’únic futur es per a contractes amb preus de hub amb Rússia, però aquesta creu que ha de mantenir l’índex amb el petroli.
C. Belton et al., Kremlin shields Gazprom from Brussels inquiry, Financial Times 12-07-2012.

Edison i Qatar, i altres
La companyia energètica italiana Edison ha dit que ha renegociat amb èxit el preu dels seus contractes a llarg termini amb Qatar, just desprès d’un any d’haver guanyat una victòria similar amb Gazprom. Ha significat un estalvi de 450 milions d’euros per a la companyia.
És el primer cas que una gran empresa europea hagi dut Rasgas, l’empresa estatal qatarià, a un procés d’arbitratge (a la Cambra Internacional de Comerç) i hagi guanyat. També ho ha fet amb els contractes amb Líbia i Algèria.
Les alemanyes E.ON i RWE, i la polaca PGNIC han dut Gazprom a l’arbitratge, tot i que E.ON va aturar el procés desprès que Gazprom accedís a baixar els preus.
Guy Chazan, Edison renegociates gas contracts with Qatar, Finantial Times 12-07-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada