8.5.12

La nova era de Jeremy Rifkin*

Fa uns anys Jeremy Rifkin havia pronosticat l’era de l’hidrogen supeditant-lo a com s’obtindria aquest gas. Ara lliga les fonts renovables a una nova era que ja s’ha iniciat a Alemanya.

[Sap com crear ocupació?] Sí Hem de passar a la tercera revolució industrial.
[En què consisteix?] En un nou model energètic i productiu que ja està en marxa: el capitalisme de la distribució.
[És una broma?] Miri al seu voltant amb perspectiva i veurà que ja estem experimentant una transformació històrica en la forma de generar i distribuir l'energia.
[Seguim depenent del petroli] Sí, i hem de lliurar-nos d'aquesta dependència, superar la segona revolució industrial i començar una nova era.
[Per què?] A part que l'energia fòssil està posant en perill la nostra supervivència com a espècie, ha determinat i ha dissenyat el nostre sistema de vida i la manera d'organitzar-nos socialment: un sistema ja caduc.(...)
[I què ha fet de nosaltres la segona revolució industrial?] Ha imposat sistemes centralitzats: un govern, amb una gran capital, en la qual es centra tot el poder de decisió i d'informació a través de televisions i ràdios estatals, les centrals d'energia, que produeixen i regulen tota l'energia del país, i les carreteres, que responen a aquesta lògica.
[Si prescindim del petroli, ens organitzarem un altre nom?] Canviarem tot el nostre estil de vida.
[Deia vostè que ja estem en això] De la mateixa manera que el vapor ens va portar a la primera revolució industrial, i el motor Daimler-Benz a la segona, l'aposta d'Alemanya per la producció descentralitzada d'energies renovables ens porta a la tercera.
[Però les energies renovables no són una novetat] El revolucionari és la seva combinació amb Internet: el gran cervell en xarxa. Això significa dir adéu a la gran televisió centralitzada i al poder de decisió centralitzat. L'autoritat ja no serà vertical, sinó distributiva.
[Algú l'ha d'exercir] La tindrà qui tingui més informació en cada moment per prendre iniciatives, anirà alternant-se en la xarxa. Les grans centrals elèctriques s'han de substituir per petites productores d'energia controlades pel ciutadà, instal·lades a la teulada de la comunitat de veïns, oficines, fàbriques ...
[Ja hi ha comunitats que es proveeixen amb energies renovables i no han canviat el món] La veritable revolució esclatarà quan l'energia es transmeti per la xarxa i la intel·ligència col·lectiva reguli l'ús. Si a la seva teulada produeix més energia de la que necessita (eòlica, geotèrmica o solar), la xarxa la redistribuirà i vostè cobrarà per això, i quan necessiti més, la comprarà.
[És una utopia?] A Alemanya, IBM, Siemens i Cisco estan experimentant diversos sistemes en sis länder per poder enviar quilowatts per la xarxa com si fossin bits d'informació, i buscant la manera d'emmagatzemar-los.

Enertrag-Prenzlau

[¿Ni plataformes petrolíferes ni tampoc centrals d'energies alternatives?] No, perquè l'aire, la terra i el sol són a tot arreu. En totes les teulades i espais verds del planeta es pot captar aquesta energia i convertir-la en electricitat.
[I qui ho paga?] Al preu actual, qualsevol edifici s'amortitza en set anys la inversió, però com ha passat amb els ordinadors i els mòbils, en massificar seu ús baixarà el preu.
[Com viatjarem?] Camions, cotxes i autobusos seran vehicles endollables. És molt més fàcil i barat col·locar endolls que sortidors i dipòsits de combustible. I aviat hi haurà avions amb energia elèctrica.
[Un futur prometedor, però caldrà inversió ...] Sí, i treball, el que revitalitzarà la nostra economia i crearà milers de llocs de treball.
[És un peix que es mossega la cua] Els països desenvolupats en crisi, com Espanya, han de convertir aquesta necessitat d'adaptació a la nova tecnologia en una oportunitat per al rellançament econòmic. Sí o sí, Espanya necessita creixement; només amb austeritat no es va enlloc.
[I com afectarà el tercer món?] Aquest canvi de paradigma canviarà la geopolítica mundial. Els països més pobres podran convertir la seva manca d'infraestructures en avantatge competitiu: és més fàcil i barat partir de zero de reconvertir el ja existent.
[Els que generen i distribueixen l'energia van a resistir] Sí, com es van resistir les grans empreses discogràfiques fins a morir. És obvi, com han detectat tots els moviments de indignats del món, que l'esquema de la segona revolució industrial s’està ensorrant.
[El ciutadà vol poder] I aquest és el significat final de poder generar la nostra pròpia energia, vendre i comprar lliurement a la xarxa. De fet, ja s'estan creant nodes d'autosuficiència que viuen connectats amb la biosfera. Les energies renovables tanquen el cercle d'integració de l'ésser humà amb el medi.
Ima Sanchís, entrevista a Jeremy Rifkin, “Assistim al naixement d’una nova era”, La Vanguardia 4-05-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada