7.5.12

Energia verda: prioritat a Brussel•les i a Londres*


Brussel·les té enllestit una espècie de Pla Marshall per reactivar l’economia dels països més castigats per la crisi (...). El projecte se centre en escometre inversions per un import de 200.000 milions d’euros en infraestructures, energia verda i tecnologies avançades (amb participació privada) (...).
Claudi Pérez, Europa diseña un gran plan de inversión para salir de la crisis, El País 29-04-2012.

El Banc Verd d’Inversions (GIB en anglès) és una idea pionera per impulsar la transformació del sistema energètic britànic, per a la qual cosa es requereixen unes inversions de fins 245.000 milions d’euros des d’ara fins l’any 2020. Com? Garantint que el banc absorbirà les pèrdues inicials en la construcció i posada en marxa dels projectes, compromís de refinançament dels projectes a llarg termini i cerca de capital addicional en els mercats. És a dir, no es tracte tant d’invertir diners públics com de garantir al capital privat que els seves inversions en l’arriscat sector ecològic no produiran pèrdues. (...)
El banc operarà de forma independent però d’acord amb els objectius estratègics acordats pel Govern. (...) el seu objectiu és finançar projectes verds com l’energia eòlica marítima, plantes de reciclatge i processament de residus, energia creada a partir de residus o millora de l’eficiència energètica no domèstica.
Walter Oppenheimer, El pionero Banco Verde británico, El País 29-04-2012.

Aquestes actuacions no són casuals. Són l’inici a aplicar l’Energy Roadmap 2050 que la Comissió Europea ha elaborat per indicació del Parlament Europeu i el Consell.
Aquí hi ha uns gràfics prou il·lustratius. Val la pena consultar com a mínim el principal document d’aquest treball: A Roadmap for moving toa competitive low carbon economy in 2050.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada