5.4.12

Algunes de les conseqüències i dels aprenentatges de la tragèdia de Fukushima**"El desastre de Fukushima va canviar la societat japonesa" [...] Però el moviment antinuclear sorgit de Fukushima no ha sigut prou fort ni prou nombrós per convertir l'apagada atòmica del Japó en definitiva. L'any passat, el govern de Shinzo Abe va posar en marxa els dos primers rectors nuclears (després d'haver aturat del tot les centrals del país arran de la catàstrofe) i aquest gener se n'hi van afegir dos més. Dimecres passat, un jutjat va ordenar l'aturada de dos reactors de Takahama, escoltant la petició dels veïns de la zona preocupats per la seguretat. Però tot sembla indicar que serà només un contratemps en l'estratègia japonesa de reconnexió a la nuclear.
[...] Les enquestes revelen una opinió majoritària entre els japonesos en contra de l'energia nuclear, però"quan se'ls pregunta si mantindrien les centrals tancades encara que això tingués conseqüències econòmiques, l'oposició a les nuclears es redueix" [...].
El pla de Shinzo Abe és anar reobrint les centrals fins al 20% l'any 2030, per sota de les xifres anteriors a Fukushima gràcies a l'embranzida que han agafat les renovables amb l'apagada atòmica. Però no n'hi ha prou. Ahir mateix, el primer ministre assegurava que "el Japó no pot prescindir de l'energia nuclear".
I els motius no són econòmics, ni tan sols energètics, també hi ha un rerefons geopolític. "El Japó importa el 90% del seu petroli del Pròxim Orient, una dependència que el fa molt vulnerable, perquè aquest cru arriba en vaixell i si hi ha algun bloqueig a les rutes marítimes es pot quedar sense aquest combustible" [...].
L'escalada de tensió amb Pequín -per la disputa territorial per les illes Sekaku (o Diaoyu en xinès) al mar de la Xina- fa aquestes rutes més inestables que mai. [...] "El que queda clar és que, tot i reobrir les plantes tancades, el Japó no construirà cap nova central nuclear en el futur.
S.S, El retorn del Japó a l'energia nuclear es consolida, Ara 11-03-2016.

Els reactors posats en operació són els dos PWR de Sendai de 846 MW l'agost i octubre del 2015, i el dos Takahama el febrer de 2016 de 830 MW, els quals van ser recentment tancats.
L'increment dels costos per a cada un dels reactors que es vagin posant en marxa és d'entre 700 i 1.000 milions de dòlars.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada