30.1.12

Fukushima: de la parada pseudo-freda al desmantellament*

Desmantellar la malmesa central de Fukushima Daiichi, epicentre de la pitjor crisi nuclear des de la de Txernòbil, portarà fins a 40 anys, segons els plans de l'elèctrica TEPCO i el Govern nipó difosos avui per la cadena NHK.
Segons l'agenda, dissenyada en funció d'un informe de la Comissió d'Energia Atòmica de Japó, el combustible nuclear usat que està a les piscines dels reactors 1 al 4 començarà a retirar-se en dos anys, un abans de l'inicialment estimat, i es emmagatzemarà temporalment en les pròpies instal·lacions de la central.
El combustible fos a l'interior dels reactors 1, 2 i 3 es retirarà en un termini proper als 25 anys, i llavors començaran els treballs per desmantellar les unitats, que s'espera conclogui en altres 15 anys.
En aquesta nova agenda estan inclosos els temps que portarà reparar les esquerdes en els reactors i en els atuells de contenció, va detallar NHK, que va destacar la dificultat de la tasca i la possibilitat que els operaris hagin de treballar en condicions d'elevada radioactivitat.
Per a algunes tasques es preveu l'ús de robots per control remot, tal com ja es va fer en els últims mesos per avaluar les condicions a l'interior d'algunes instal·lacions danyades.
NHK va difondre aquesta agenda un dia abans que demà, divendres, el Govern declari previsiblement que s'han assolit les condicions de "parada freda" en els reactors 1 a 3 de Fukushima.
Això significa que les temperatures d'aquestes unitats estan estabilitzades per sota dels 100 graus centígrads i les filtracions radioactives han remès de forma substancial.
La condició de "parada freda" és l'objectiu principal de la segona fase del full de ruta per resoldre la crisi de Fukushima, després que al juliol es complís la primera fase, que consistia en donar una refrigeració estable als reactors.
Després de la declaració de "parada freda", el Govern i TEPCO tenen previst emprendre les tasques de descontaminació a les zones veïnes a la central, on abans de la crisi residien unes 80.000 persones.
L'Executiu manté un radi d'exclusió de 20 quilòmetres al voltant de la planta a causa de la crisi, que ha causat danys milionaris en l'agricultura, ramaderia i pesca de la zona.
Efe, El desmantellament de la planta de Fukushima portarà fins a 40 anys, segons el Govern nipó, La Vanguardia 15-12-2011.


El Govern del Japó ha confirmat que els tres reactors nuclears de la central de Fukushima danyats pel tsunami de març han arribat a la "parada freda", el que suposa que es mantenen de forma estable per sota de 100 graus centígrads.
Segons l'agència local Kyodo, l'Executiu va fer aquesta confirmació en una reunió en què va participar el primer ministre, Yoshihiko Noda, que té previst fer un anunci formal al llarg del matí.
Efe, Japó dóna per estabilitzada Fukushima, nou mesos després del terratrèmol, La Vanguardia 16-12-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada