16.11.11

Ecologistes envolten la Casa Blanca per un oleoducte


(...) milers d’ecologistes van envoltar la Casa Blanca per protestar contra la construcció d’un oleoducte que ha de connectar la província d’Alberta, al Canadà, amb les refineries de la costa de Texas, als Estats Units. (...)
Molts dels manifestants van participar a la campanya electoral d’Obama ara fa tres anys.
(...) Dijous l’Administració Obama va anunciar que ajornava la decisió sobre si autoritzar el Keystone XL: l’oleoducte de 2.700 quilòmetres i 7.000 milions de dòlars que l’empresa canadenca Transcanada vol construir per transportar als Estats Units petroli que procedeix de les anomenades sorres bituminoses canadenques.
“La decisió sobre el permís podria afectar la salut i la seguretat del poble americà i del medi ambient”, va justificar el president. “Ens hem de prendre un temps perquè totes les preguntes es responguin de manera adequada i l’impacte potencial s’entengui de veritat”. Una solució podria ser variar la ruta.
La província occidental d’Alberta ha viscut al llarg dels darrers anys un boom energètic. L’explotació de les sorres bituminoses –un petroli brut i car d’extreure que no és al subsòl, sinó en un terreny sorrenc- ha ajudat el Canadà a superar a l’Aràbia Saudita i Mèxic com a primer exportador de cru als EUA.
Els opositors a l’oleoducte formen una coalició heterogènia. Expliquen amb agricultors i polítics republicans de Nebraska que els fa por el mal que el projecte pot provocar a la fauna de l’estat i  l’aqüífer que proveeix irrigació i aigua potable a la regió.
Entre els ecologistes, n’hi ha que centren les objeccions en l’oleoducte per se  en el fet que transporti petroli provinent de les sorres d’Alberta, controvertides. Però n’hi ha d’altres que veuen un símbol en el projecte, una prova de la voluntat del president de reduir la dependència en les energies contaminants, promoure les energies renovables i combatre el canvi climàtic.
Ara que només falta un any per a les presidencials, el balança d’Obama en matèria mediambiental és mediocre. “Els ciutadans el van escollir perquè deia les paraules adequades. Deia que el planeta estava en perill” (...).
Els defensors de l’oleoducte –grups de pressió petroliers, però també sindicats- recorden a Obama, la prioritat del qual és l’ocupació, que la construcció de Keystone XL crearia milers de llocs de treball. També al·leguen que reduiria la dependència del petroli de països dictatorials.  Afirmen que si Alberta no troba sortida per al seu cru als EUA, l’exportarà a la Xina.
Medi ambient o ocupació? Fer atenció a la clientela ecologista o a la sindical?
El Departament d’Estat –encarregat de donar el vistiplau a un projecte que travessa la frontera nacional- ha ajornat la decisió.
Marc Bassets, Els ecologistes frenen l’oleoducte Canadà-Texas, La Vanguardia 12-11-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada