14.9.11

L’accident de Centraco-Marcoule: nuclear o no nuclear?


A les 12.00 del migdia ha explotat un dels dos forns de què disposa el complex nuclear de Marcoule (Gard), al sud de França, portant per davant la vida d'un operari i ferint a altres tres, un d'ells de gravetat, i sumint a França, un país bolcat en l'energia nuclear, en l'alarma.
Els bombers i la policia van acordonar precipitadament la zona i els prop de 3.500 empleats que treballen al recinte nuclear van ser confinats mentre s'investigava el risc de l'accident. (...)
Una hora i mitja després, comprovats els primers mesuradors, l'Agència de Seguretat Nuclear francesa confirmava l'absència de fuga radioactiva. L'accident, per tant, no té perill per a la població dels voltants o el medi ambient.
El complex nuclear de Marcoule no és una central nuclear. Per tant, no té un reactor. Els seus dos forns són de tractament de residus i s'encarreguen de netejar i descontaminar material, amb poca càrrega radioactiva, procedent d'altres plantes nuclears. El forn que ha explotat reciclava objectes metàl·lics.
Un portaveu de l'empresa d'energia EDF, de la qual depèn el complex, ha especificat que el que ha passat cal emmarcar-lo en "un accident industrial" i no nuclear. (...)
El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ordenat activar els "dispositius polítics, administratius i tècnics" per seguir i avaluar l'accident, segons ha informat el Palau de la Moncloa. (...)
Els ecologistes francesos han demanat "tota la transparència i tota la informació" sobre un incident que tornarà a posar d'actualitat l'energia nuclear en un país que celebra l'any que ve eleccions, que compta amb 58 reactors en el seu territori i que extreu de l'àtom el 78% de la seva energia elèctrica.
França és el país més nuclearitzat d'Europa i després de l'accident de Fukushima (Japó), ara fa sis mesos, ha mantingut el seu suport sense fissures a aquesta energia, al contrari que països com Alemanya i Itàlia.
Antonio Jiménez Barca, Un muerto en una explosión en un complejo nuclear en Francia, El País 12-09-2011.

Comentari
Aquest accident demostra que els riscos relacionats amb l'energia nuclear no estan només relacionats amb l'operació de les centrals nuclears sinó potencialment amb qualsevol procés del cicle de combustible nuclear complet. Per aquesta raó, l'accident de CENTRACO hauria de ser vist com un accident nuclear i no com un simple accident industrial com afirma EDF. Això és important atès que molt sovint la discussió sobre l'energia nuclear es centra a la central, oblidant d'aquesta manera factors importants durant els múltiples processos restants involucrats: mineria, enriquiment, disseny, construcció i desmantellament de la central, reprocessament i emmagatzematge de els residus nuclears, etc. El problema és que aquests processos estan repartits en l'espai i el temps de manera que és difícil tenir-los en compte, encara que són essencials per a la discussió.
Tornant als residus radioactius de baix nivell processats a les instal.lacions de CENTRACO, aquests residus vénen principalment de l'operació i manteniment dels 59 reactors nuclears operant en l'actualitat a França. Encara que són més fàcils de manejar que els residus radioactius d'alt nivell, els costos energètics i financers implicats en la seva gestió no són negligibles a causa del relativament llarg període requerit abans que puguin sortir del cicle de combustible nuclear i tornar als simples processos industrials. A més, el fet que els residus de baix nivell representin el 70% del volum total (la unitat usada per definir els costos de processament i emmagatzematge) dels residus nuclears a França demostra la relativa importància d'aquests residus. Doncs, com per exemple s'espera a França, el volum de residus nuclears de baix nivell s'espera que s'incrementi en un 50% per 20.303, a causa de desmantellaments addicionals i operacions de manteniment en els reactors existents.
Amb tot, això demostra que la qüestió encara no resolta de com ocupar-se dels residus nuclears no és només una qüestió de temps (gestió a llarg termini dels residus nuclears), sinó també d'espai (grans quantitats de residus nuclears de baixa intensitat) .

Traducció al català de part de l’article:
F. Diaz Maurin, "The meaning of the CENTRACO accident". In: Our Energy Futures (Institute of Environmental Science and Technology, Universitat Autònoma de Barcelona, Spain) (12 September 2011). Permanent link: http://ourenergyfutures.org/actualite-nid-4.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada