28.9.11

Final d’història de la tèrmica de Cercs


L’empresa elèctrica E.ON, propietària de la central actual, inaugurada el 1971, ha iniciat aquest juliol el procés de tancament de la instal·lació, que culminarà a finals d’any. Es tracta de l’última central de carbó de Catalunya. La instal·lació ha complert els 40 anys de vita útil, cosa que se suma a l’esgotament dels recursos locals de carbó –fins ara cremava majoritàriament carbó d’importació- i que la fa “inviable a curt i mitjà termini”, segons explica l’empresa.
A més, el funcionament de Cercs es veia limitat per la legislació mediambiental actual, que fixa uns nivells màxims d’emissions i una eficiència que la central no pot complir. De fet, la central es va acollir al Pla Nacional de Reducció d’Emissions, que estableix per a la planta un funcionament màxim de 20.000 hores entre el 2008 i el 2015. (...)
El tancament de la planta, de 160 MW de potència elèctrica, afectarà 46 empleats. (...)
L’antiga central tèrmica es va inaugurar el 1929 i es nodria en bona part gràcies a les mines gestionades per l’empresa Carbones de Berga, creada el 1911. Aquesta empresa va passar a mans de l’exmonopoli estatal Endesa l’any 1965, quan tenia 3.000 treballadors. Carbones de Berga va mantenir la seva activitat minera fins el 1991.
Carbones Pedraforca, l’última explotació en actiu de la zona, va tancar les portes el 2007. Fins aleshores subministrava carbó a la tèrmica de Cercs. (...)
Camió de transport del carbó del
Port de Tarragona a Cercs
El 1990 Endesa va passar a ser propietària de la central al comprar Fecsa. El 2001 va passar a mans de l’elèctrica italiana Enel i el 2008 va ser adquirida pel seu propietari actual, l’alemanya E.ON. (...)
Si bé l’Ajuntament de Cercs havia demanat que la planta fos substituïda per una central de biomassa (energia renovable poc desenvolupada a Catalunya), l’empresa no acaba de veure viable aquesta opció.
E.ON, que té quatres centrals de carbó més a Espanya (ubicades a Córdova, Ciudad Real, Cadis i Terol), té a Tarragona una central de cicle combinat de 410 MW i plantes de biomassa a Juneda (Garrigues). (...)
Ignaisi Pujol, E.ON tanca Cercs, l’última central de carbó de Catalunya, Ara 5-09-2011.


El partit ecologista Alternativa Verda, en exercici de l'Acció Penal Popular per suposat Delicte Ecològic, va interposar el setembre de 1984 una querella contra els causants dels danys als ecosistemes per la "deposició seca" i la "pluja àcida" degudes a les emanacions de SO2 procedents de la Central Tèrmica de Cercs.
Es va publicar un llibre sobre el cas: El Delicte Ecològic de la Central Tèrmica de Cercs (Josep Puig, Alternativa Verda, 1989).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada