2.9.11

Evolució de l’opinió nuclear de la física i doctora en química Angela Merkel*


Partidària de perllongar la vida dels reactors nuclears a Alemanya
La canceller alemanya (...) es va mostrar ahir partidària de perllongar la vida dels reactors nuclears a Alemany entre 10 i 15 anys, després de rebre una sèrie de recomanacions al respecte d’un grup de científics. (...) La llei d’abandonament de l’energia nuclear, anomenada de Desconnexió, preveu que al voltant del 2022 tots els reactors nuclears existents a Alemanya s’hauran de desconnectar. El plans del Govern alemany són augmentar aquest termini mantenint l’energia nuclear com “tecnologia pont” mentre s’aconsegueix que les energies renovables puguin cobrir el subministrament que de moment depèn de les centrals atòmiques.
El Govern, per aconseguir allargar la vida de l’energia nuclear, necessita formular una llei que no s’hagi de ratificar pel Bundesrat, Cambra Alta de representació regional, on la mesura podria quedar bloquejada per l’oposició socialdemòcrata i verda. Sens dubte, aquesta decisió d’allargar la vida de les nuclears és de l’agrat del sector elèctric, ja que per a la indústria representa una pluja de milions.
La llei de Desconnexió que socialdemòcrates i verds van imposar el 2002 va ser el resultats de trenta anys de “nuclear, no gràcies”. Preveu el tancament de l’última de els 17 centrals nuclears alemanyes el 2022 i no tornar-ne a construir cap més. Inclús recolzant-se amb el nou avantatge que per a les nuclears representa la creuada contra el CO2 i l’objectiu del Govern de reduir en un 36% les emissions fins el 2022 respecte els nivells de 1990, Merkel ni tan sols planteja tornar a construir centrals nuclears, com ha estat el cas en altres països de forta tradició antinuclear.
L’allargament de la vida de les centrals existents més enllà de l’any 2022 s’inscriu dintre d’un concepte general de lo nuclear com “tecnologia pont” vers una reconversió energètica basada en renovables.
Agències, Merkel quiere prolongar la vida de las nucleares más allà del 2022, La Vanguardia 30-08-2010.

Canvi de rumb
Nova posada a to amb la inexorable realitat per part de la cancellera Angela Merkel. [1] Primer va ser la "tecnologia pont "cap a un futur sense nuclears, [2] després allargar uns anys la vida de les centrals, sense renunciar a una mort anunciada. [3] Després del desastre de Fukushima es va congelar l'allargament i es van desconnectar les set centrals més antigues per tres mesos. [4] Després del que qualifica de "profunda ferida" pels resultats antinuclears de Baden-Württemberg, Merkel ha donat a entendre que la majoria de les set centrals en moratòria no tornaran a funcionar. "La meva posició ja no és la mateixa des dels esdeveniments del Japó ", va dir en la primera declaració després perdre més de mig segle d'hegemonia a Baden-Württemberg. (...) [5] "Sortirem d'això amb un nou concepte, el que ha passat al Japó era tan improbable que em sembla que tindrà un impacte en la valoració alemanya del risc de l'energia nuclear ", va concloure.
Un “nuevo concepto” nuclear, La Vanguardia 29-03-2011.



Per comprendre l’abandonament de la nuclear a Alemanya
“Després de Fukushima (...) urgeix saber què utilitzarem després de l’àtom. Els pronuclears no van poder oferir una resposta. Nosaltres [els Verds alemanys] la varem donar”.
Juan Gómez, entrevista a Cem Özdemir, El político que reverdece a Alemania, El País 3-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada