27.9.11

El deute del dèficit de tarifa, a mans foranes


El Govern ha canviat el reial decret que regula el dèficit de tarifa del sistema elèctric (...) perquè el Tresor pugui fer “col·locacions privades”.
A la pràctica, això vol dir que el Fons d’Amortització del Dèficit del sistema Elèctric (FADE) no haurà de fer subhastes, sinó que podrà col·locar deute directament a inversors privats, llegiu-hi fons dels països àrabs o inversors xinesos, que estiguin interessats en un paquet determinat.
Aquest canvi de l’executiu respon al fet que (...) només s’han col·locat 7.000 milions fins al juliol, gairebé la meitat del que es preveia. Per això es va aprovar una pròrroga fins al juliol del 2012 amb l’objectiu de retardar les col·locacions previstes. El gir del Govern vol ampliar “les possibilitats de col·locació del dèficit”.
(...) les elèctriques , a través de la seva patronal Unesa, ahir van exigir al Ministeri d’Indústria que aprovi una norma perquè s’estableixin mecanismes estables per als pagaments per capacitat mitjançant els quals s’incentivarà les centrals de cicle combinats.
Unesa defensa que a Espanya no hi ha cap excés de capacitat instal·lada, ja que les energies renovables que hi ha instal·lades al país no són previsibles i, per tant, els cicles combinats aporten el servei de suport. Aquesta demanda d’Unesa es produeix perquè la Comissió Nacional d’Energia desaconsella publicar una ordre ministerial i perquè considera que hi ha massa demanda instal·lada. Davant aquest segona afirmació, Unesa es defensa argumentant que l’Executiu obliga a tenir aquestes centrals obertes i, això suposa despeses evitables i en redueix la vida útil.
Torna a saltar la polèmica entre les fonts tradicionals i les renovables.
Conchi Lafraya, Els inversors privats podran comprar deute elèctric sense subhasta, La Vanguardia 24-09-2011.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada