24.9.11

Conflicte gasístic a Xipre

El president [de Xipre](...) va dir que d’aquí a uns dies començaran les perforacions exploratòries en alta mar a la recerca de jaciments de gas. Aquest anunci comporta un desafiament a Turquia, que ha advertit que tota riquesa natural pertany també a la comunitat turcoxipriota.
Reuters, Xipre desafia Turquia anuncialt perforacions de gas, La Vanguardia 19-09-2011.

Conflicte turco-xipriota pel gas submarí

(...) Com que la sobirania de Xipre, dividida en una part grega i una altra de turca, està en disputa i no estan clarament delimitades les aigües de cada territori, la confrontació és més que probable si una de les parts pretén explotar les riqueses del subsòl.
Tot i que en un principi va amenaçar d’impedir les prospeccions per la força, finalment Erdogan ha optat per pagar Nicòsia amb la mateixa moneda: enviar un vaixell a la zona perquè també dugui a terme perforacions. Per si de cas, el minsitre turc d’Energia (...) va advertir ahir que la nau disposaria d’”escorta militar”. (...) El dia abans grecoxipriotes i turcs ja s’havien enfrontat en una batalla dialèctica a la seu de les Nacions Unides denunciant provocacions mútues.
De moment la Unió Europea ha donar suport al govern grecoxipriota perquè Xipre és un dels seus estats membres (...).
Ricard Gonzàlez, Turquia desafia Xipre per l’explotació de jaciments de gas, Ara 25-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada