22.9.11

Abocament radioactiu dintre de l’edifici de contenció d’Ascó*

Els inspectors del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) han advertit “errors operatius” en la manera de procedir dels responsables de la central d’Ascó, que la setmana passada van informar d’un abocament d’aigua radioactiva a l’interior de l’edifici de contenció. (...) el Consell ha elevat la gravetat de l’episodi i l’ha qualificat com a nivell I en l’Escala Internacional de Successos Nuclears.
(...) En l’informe, els inspectors assenyalen que la fuga es va produir per un error humà, i que la sala de control va trigar 13 minuts a parar l’abocament, i va realitzar “accions fora de les indicacions recollides en els procediments establerts”. El CSN no va detallar ahir quines operacions va dur a terme el personal d’Ascó per resoldre la situació, després de vessar 25.000 litres d’aigua radioactiva. Però sí que va explicar que l’aigua del circuit de refrigeració del reactor va arribar a cobrir uns cinc centímetres de la sala on treballaven un grup d’empleats de manteniment, i que 19 d’ells –no catorze, com es va dir al principi– es van mullar els peus. (...)
Després de l’escàndol de la fuga de partícules radioactives del 2008, el Govern va imposar a Ascó una multa de 15 milions d’euros i el CSN va obligar l’empresa a adoptar mesures per millorar la cultura de seguretat. D’altra banda, el jutjat de Gandesa està duent a terme la seva pròpia investigació i, de moment, ha imputat tres responsables de la nuclear i un inspector resident. Malgrat això, la central ha registrat nous incidents, i els ecologistes pressionen el Govern perquè no renovi el permís d’operació. Dels 21 successos notificats aquest any per les vuit centrals espanyoles, deu s’han localitzat a les plantes d’Ascó i de Vandellòs II.
Oriol Margalef, El CSN eleva la gravetat de l’abocament a l’edifici de contenció d’Ascó I, La Vanguardia 7-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada