30.8.11

Impost al CO2 a Austràlia


La primera ministra d’Austràlia, Julia Gillard, va anunciar ahir un impost de (...) 17,3 euros per cada tona de diòxid de carboni que s’emeti a partir de l’1 de juliol del 2012, que augmentarà a un 2,5% anual fins al juliol del 2015, any en què està previst que entri en funcionament un nou mecanisme per a l’intercanvi d’emissions el preu del qual estarà regulat pel mercat. Unes 500 empreses, considerades les més contaminants, que inclouen fabricant d’acer i alumini, hauran de fer front a aquest impost proposat per l’Executiu, que ja va aconseguir els vots necessaris perquè sigui aprovat (...). Fora de la Unió Europea, només Nova Zelanda té un programa nacional de carboni.
“Com a nació necessitem posar un preu al carboni i crear un futur amb energies netes”, va dir Gillard (...). Amb aquesta mesura es pretén reduir en 160 milions de tones l’emissió de gasos contaminants per a l’any 2020”. “Això equival a treure uns 45 milions de cotxes de les carreteres” (...).
L’impost no afectarà el consum personal o les petites empreses, però el transport pesant que fa servir dièsel pagarà el preu de les emissions de diòxid de carboni a partir del 2014, transcorreguda una moratòria de dos anys.
El Govern gastarà uns (...) 6.938 milions d’euros en els pròxims tres anys provinents dels fons d’aquest impost per oferir “incentius econòmics als contaminants més importants per reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle”, va subratllar Gillard. La primera ministre va explicar que part dels diners provinents d’aquest impost es destinaran a la creació d’ocupació i a promoure les inversions en energies netes, així com a programes que contribueixin a mitigar el canvi climàtic.
Austràlia és el pitjor emissor de gasos amb efecte hivernacle per càpita del món desenvolupat per la seva elevada dependència del carbó per a la producció d’electricitat.
Agències, Austràlia estableix un impost de 17 euros per tona de CO2, La Vanguardia 11-07-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada