16.6.11

Acord entre Gas Natural Fenosa i Sonatrach (que penetra més a Espanya)


Gas Natural Fenosa pagarà més de 1.250 milions d'euros a la algeriana Sonatrach pel pacte de preus en el gas, tant pels contractes afectats pels diversos arbitratges internacionals com pels subministraments posteriors. Aquest pagament és només lleugerament inferior als 1.500 milions que la companyia gasista havia d'abonar a la companyia pública Sonatrach per la divergència de preus en els contractes gasistes entre 2007 i 2009, però cal tenir en compte que inclou un període més ampli.
Portaveus de Gas Natural han declinat fer declaracions, però fonts del sector energètic han avançat a Efe que el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, es troba avui a Algèria per signar l'acord. De fet, el pagament d'aquesta quantitat cobreix un període de quatre anys i mig entre l'1 de gener de 2007, el contracte de 2010 i arriba fins a maig de 2011, en la voluntat de les dues companyies d'aconseguir un acord estable per al mercat gasista espanyol basat en la col·laboració.
Les companyies no han tancat cap acord concret, però sí que s'ha posat sobre la taula oportunitats d'associació que podrien suposar la participació de Sonatrach en el capital de Gas Natural Fenosa, prenent prop d'un 5% i també la participació de Gas Natural Fenosa a altres projectes i en el desenvolupament de plans d'inversió conjunts amb els algerians. La base de l'acord és desestimar el laude internacional que obligava a Gas Natural Fenosa a pagar 1.500 milions d'euros a Sonatrach i que al seu torn Gas Natural Fenosa renúncia a la impugnació que havia elevat a un tribunal superior a Ginebra.
Això suposa aparcar els conflictes judicials en marxa i arribar a un acord de preus per a tot el retroactiu i també per al contracte del 2010 que es va obrir fa uns mesos. L'objectiu de l'acord passa per generar un marc d'estabilitat per a la relació entre les dues companyies i que, per tant, també resol l'obertura de contractes a partir del 2010, que també s'estaven negociant però que no formen part del litigi. En el conflicte espanyol, al principi Sonatrach va aconseguir un laude favorable que obligava a Gas Natural a abonar-prop de 1.500 milions d'euros, però la gasista espanyola va aconseguir paralitzar el procés amb una impugnació davant el Tribunal Federal de Ginebra, la resolució final perd importància una vegada assolit l'acord entre les dues companyies pel qual ambdues aparquen aquest litigi.
Efecom, Gas Natural pagará más de 1.250 millones en Argelia por el pacto del gas, La Vanguardia 14-06-2011.


Canvi de relacions Gas Natural i Sonatrach
L’empresa pública algeriana Sonatrach ha ofert a Gas Natural Fenosa que entri en el capital del gasoducte Medgaz, on el grup espanyol podria arribar a tenir-ne fins el 10%. (...) la qüestió s'ha tornat a posar sobre la taula en el marc de l’acord d’aquesta setmana sobre preus del gas entre Gas Natural Fenosa i Sonatrach.
Efe, Sonatrach ofereix a Gas Natrual fins el 10% del gasoducte de Medgaz, La Vanguradia 20-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada