11.5.11

Perquè s'ha encarit el petroli


Ja tenim una altra vegada el barril de Brent entorn als 126 dòlars. Una cosa que no passava des del 2008, just abans del crac que va començar amb la fallida de Lehman Brothers. En només una setmana s'ha encarit un 6%.
¿Les causes? Segur que el conflicte de Líbia i la inestabilitat en altres països del Nord d'Àfrica i Orient Mitjà ajuden. Com ara la depreciació del dòlar. I l'especulació? Doncs també, però, contràriament al que ens agradaria pensar (per no haver de recórrer a qüestions estructurals de fons o sistèmiques) molt menys del que es creu. O al menys això és el que ens diu l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) en el seu últim Oil Market Report fet públic el passat 15 de març.
(...) La investigació de l’Agència conclou que els fonaments, és a dir tots aquells factors que afecten la relació oferta-demanda, constitueixen la principal força motriu que explica els canvis de preus experimentats en els últims anys.
Mariano Marzo, La escasez dispara el precio del petróleo hasta niveles anteriores a la crisis, La Vanguardia 10-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada