15.5.11

Negocis d'ExxonMobil i d’altres empreses: sembla mentida, però és veritat*


En dos anys, [ExxonMobil Spain], filial del gegant del petroli ExxonMobil va aconseguir 9.907.000 de benefici net. En realitat, en aquest cas sobra això de net, ja que l'empresa no va pagar ni un sol euro d'impostos per aquests guanys. La major empresa del món fa servir la seva filial espanyola només per estalviar impostos. Exxon, igual que moltes altres multinacionals, ha trobat a Espanya el seu particular paradís fiscal.
El primer que cal deixar clar és que Exxon fa servir una fórmula completament legal per estalviar impostos: les entitats de tinença de valors estrangers (ETVE). L'ús d'aquesta figura es pot qualificar d'enginyeria financera, de planificació fiscal, però no de frau, llevat que es demostri el contrari (que de vegades es demostra).
ExxonMobil és la major empresa del món per valor en borsa i la primera per facturació, amb uns ingressos de 383.221.000 de dòlars (uns 280.000 milions d'euros) el 2010. (...)
Exxon és una de les multinacionals que es van veure atretes per la creació a Espanya, a mitjans dels anys noranta, d'un règim de societat holding amb una tributació privilegiada. La justificació d'aquest tipus de societats és impedir la doble tributació internacional. És a dir, que els beneficis que genera l'empresa en una filial en un país no paguin impostos dues vegades, primer en el de la filial i després en el de la matriu. Però les empreses i els assessors fiscals són capaços d'utilitzar les escletxes que el sistema ofereix tant en paradisos fiscals com en jurisdiccions respectables per aconseguir el contrari: que ni tot just pagui impostos al país d'origen ni en el de destí dels diners.
El règim espanyol és molt favorable i alhora està ben vist gràcies a algunes cauteles (com que les filials de la ETVE no estiguin en paradisos fiscals, llevat que siguin de la UE). A la pràctica, aquestes cauteles no impedeixen les maniobres d'enginyeria fiscal. Pràctiques com el subholding (la ETVE és accionista d'un altre grup d'empreses que al seu torn té filials a paradisos fiscals) o la subcapitalització (l'espanyola paga forts interessos per les seves inversions que s'apunta com a despeses deduïbles que resten impostos a altres firmes del grup) ha provocat que, segons la pròpia Agència Tributària, la figura s'hagi convertit en un focus d'alt risc de frau.
El de ExxonMobil Spain és només un exemple de com fer passar fugaçment els diners per Espanya serveix a una multinacional per estalviar milions en impostos. La ETVE espanyola és accionista del holding ExxonMobil Luxembourg et Cie. Aquesta societat té al seu torn un centenar de filials en països de tot el món, inclosos holdings a Luxemburg o Holanda, societats en paradisos fiscals com les Bahames o Martinica, o filials operatives a Austràlia, Alemanya, França o Itàlia, per citar alguns. (...)
Com totes les petrolieres, ExxonMobil està sotmesa a una forta tributació en els països on s'extreu cru. Els seus comptes de 2010 mostren que la taxa fiscal va ser de més del 40% dels seus beneficis (hi ha països que carreguen fins amb un 90% la producció de petroli). Però si es baixa al detall, en altres activitats la cosa canvia. En refinació i comercialització, ExxonMobil paga impostos per el 31,8% dels seus beneficis als Estats Units mentre que aconsegueix rebaixar la factura al 16,6% a l'exterior. I en el negoci químic aconsegueix que els impostos per al seu benefici en l'exterior siguin del 12,2%, enfront del 23,3% als EUA.
No és un cas extrem. Google utilitza estructures fiscals a Holanda, Irlanda i paradisos fiscals per tributar només per un 2,4% dels seus beneficis de fora dels Estats Units, segons Bloomberg, que afirmava que Facebook prepara una estructura similar. L'Administració d'Obama creu necessari aturar l'ús de deduccions i paradisos fiscals i el secretari del Tresor, Timothy Geithner, acaba d'iniciar consultes amb les companyies per reformar l'impost sobre societats. Un dels primers a visitar va ser un vicepresident de ExxonMobil.
A Espanya, multinacionals com Vodafone, Hewlett Packard, American Express, General Mills o Eli Lilly han utilitzat les ETVE per canalitzar les seves participacions en empreses estrangeres. Algunes d'aquestes societats tenen un sol empleat. El d’ExxonMobil Spain va cobrar el 2009 44.000 euros. No sembla molt per a una empresa que en va guanyar 5.333.000.
Miguel Jiménez, La mayor empresa del mundo utiliza España como paraíso fiscal, El País 27-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada