13.5.11

Fukushima fa miques l’argument de la seguritat


El problema comença quan la qüestió de la seguritat –que els pro-nuclears consideraven resolta- deixa de poder afirmar-se, si més no categòricament. Sutilment, l’accident de Txernòbil, situat en un llunyà 1986, s'havia anat atribuint a un sistema tecnològic obsolet derivat de la decadència del poder soviètic. Una tecnologia que, suposadament, contrastava amb la modernitat de les centrals nuclears de tecnologia avançada.
Però el cas és que l’accident de Fukushima ha fet miques el principal argument dels pro-nuclears, que consideraven aquesta mena d’energia com la més neta i segura. Ha quedat demostrat que fins i tot en un païs tan desenvolupat com el Japó és possible un accident de dimensions equiparables al de Txernòbil i amb efectes sobre la població que no quedaran clars fins d’aquí una colla d’anys.
En definitiva, Fukushima ha retornat el debat nuclear al punt de partida. L’energia nuclear només serà una opció de futur clara i nítida si es resolen totes les incògnites que han revelat els diversos accidents que hi ha hagut. És responsabilitat dels científics, empreses i governs partidaris d’aquest tipus d’energia demostrar que el ris que comporten les centrals és assumible. Altrament, s'obre un futur sense gaire certeses, però sí amb pistes interessants que convergeixen en algunes fonts d’energia alternativa.
Editorial, Nuclear? Potser, gràcies, El Temps 29-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada