13.5.11

Fuita radioactiva d’aigua del primari del reactor d’Ascó*


Una mala operació durant els treballs de recàrrega de la central nuclear d’Ascó I es va saldar el dimecres [27 d’abril] amb una fuita de 25.000 litres d’aigua radioactiva i 14 operaris de la planta evacuats. El vessament va ocórrer dintre de l’edifici de contenció, on hi ha el reactor, i segons l’empresa que gestiona la central, ANAV, no va tenir efecte nociu per als treballadors ni el medi ambient. (...)
Catorze treballadors estaven realitzant tasques de manteniment a l’interior de l’edifici de contenció quan els va sorprendre una gran quantitat d’aigua la terra. Procedia del circuit primari de refrigeració de la central i s'havia buidat per l’obertura accidental d’una vàlvula motoritzada durant unes proves de calibratge dels sistema. (...)
Els operaris presents en la zona van entrar en contacte amb l'aigua contaminada abans que fos recollida pels embornals. ANAV va descartar que l’aigua arribés a mullar la pell dels treballadors. (...)
Durant una altra parada programada de la central el 2007, es va produir una fuita de partícules radioactives per la qual el Govern va imposar una multa de 15 milions d’euros i per la qual estan imputats tres responsables de la central i un inspector del CSN [Consejo de Seguridad Nacional].
Oriol Margalef, El CSN investiga a Ascó por verter 25.000 litros de agua radiactiva, La Vanguardia 1-05-2011.


Ni en el cor de la central es treballa amb seguritat. Com pot ser que una vàlvula del circuit primari (radioactiu) de refrigeració (el punt crític de la seguritat d’un reactor) s'obri "accidentalment"? De quin "accident" es tracte?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada