11.5.11

Discursos variables


Notícies bones
El Govern japonès ha canviat de discurs. Ja no s'apel·la a l'orgull, a la disposició, al sacrifici, ni recorda els patiments de la postguerra. A mesura que hi ha progressos sobre el terreny en la central de Fukushima Daiichi, el fatalisme està cedint el pas a una estratègia de "bones notícies" encaminada a aixecar la moral nacional. "Els nostres esforços estan produint resultats tangibles en la prevenció l'empitjorament de la situació", va assenyalar ahir el rostre de la tragèdia, el portaveu governamental Yukio Edan (...).
(...) el Govern ahir va presentar avenços menors amb vista a la recuperació de l’ànim col·lectiu (...).Entre les fites de la jornada està l'anomenada  parada freda en dos dels sis reactors (el 5 i el 6), el que suposa l’ apagat complet del reactor. Per primera vegada, l'electricitat ja refreda el reactor 2 mentre que el 4 va rebent tones d'aigua.
(...) Avui està previst que el Govern adopti diverses prohibicions a escala nacional (l'única vigent afecta la llet sense pasteuritzar de l'esmentada província), tot i que sorprèn la discreció amb que els mitjans locals han recollit la notícia en les seves edicions dominicals.
Joaquín Luna, Estabilizado el reactor número 3 de Fukushima, La Vanguardia 21-03-2011.

Notícies dolentes
Després d'un cap de setmana de calma relativa a Tòquio, la síndrome
Fukushima
va tornar a enfosquir ahir l'horitzó amb nous indicis de possibles incendis en dos reactors i avisos de l'Organització Mundial de la Salut sobre una "greu contaminació" generalitzada dels aliments. (...)
Així mateix l'equip de bombers i la reserva militar havien aconseguit
frenar el procés d'escalfament en les anomenades piscines de combustible gastat, el dipòsit de residus en els quals es concentren enormes quantitats de matèries radioactives. En el cas del reactor número 3 (...) una fusió a
aquest reactor resultaria catastròfic, ja que utilitza plutoni, matèria
predilecta dels fabricants de bombes atòmiques.
(...) els treballadors de Tepco, (...) han informat als seus superiors que
una columna de fum o vapor gris sortia precisament del reactor 3. Encara pitjor, semblava provenir de la piscina de residus. També es va veure fum que sortia del reactor número 4. Els treballadors van ser evacuats. Però,
en les hores, no es van detectar canvis de pressió ni del nivell d'aigua. A les sis de la tarda, el fum s'havia dissipat. Tepco va anunciar que creia que era vapor i no fum. Però la radioactivitat es va disparar.
(...) Creixen els indicis, a més, de contaminació radioactiva de verdures i llet conreats prop de la planta. El Ministeri de Treball i Benestar va anunciar controls sobre la venda d'algunes verdures i de llet procedent de les zones properes a la central després de detectar iode 131 i cesi 137. L'Organització Mundial de Salut qualificar la situació de "molt més greu del que pensava
abans ".
Andy Robinson, Un incidente en el reactor 3 de Fukushima crispa a Japón, La Vanguardia 22-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada